Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cauza penală în privința fostului…

Cauza penală în privința fostului viceprimar al capitalei Nistor Grozavu, acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, expediată în instanța de judecată

Sursa: IPN

Procuratura Generală (PG) anunță joi, 3 august, despre finalizarea urmării penale și expedierea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unei persoane cu funcție de demnitate publică de comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

Potrivit informațiilor publicate pe portalul Judecătoriei Chișinău, este vorba despre ex-viceprimarul Nistor Grozavu, care este vizat și în dosarul parcărilor cu plată din capitală, aflat pe masa magistraților din martie 2018.

  • La sfârșitul anului 2022, cauza privind parcările a fost redistribuită, după ce a judecătorul Ion Morozan și-a dat demisia, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă. 

Conform învinuirii înaintate de către acuzatorii de stat, învinuitul, deținând funcția de viceprimar al municipiului Chișinău, iar prin dispoziția primarului general fiindu-i delegate atribuții din domeniul urbanistic al municipiului Chișinău, inclusiv patronarea activității Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, „acționând cu intenție și de comun acord cu alte persoane, contrar prevederilor Codului funciar, în lipsa unor drepturi de deținere sau posesie de către o societate cu răspundere limitată a unui teren amplasat în sectorul Râșcani al capitalei, în lipsa avizului pozitiv al Asociației de gospodărire a spațiilor verzi”, ar fi semnat certificatul de urbanism eliberat companiei respective.

Astfel, a fost permisă elaborarea documentației de proiect pentru construirea unui complex polifuncțional cu profil de agrement, odihnă și alimentație publică.

„Tot el, conștientizând că certificatul de urbanism pentru proiectare a fost eliberat înaintea stabilirii relațiilor funciare de arendă cu compania, acționând cu intenție și de comun acord cu alte persoane, contrar prevederilor legale, în lipsa avizului pozitiv al expertizei ecologice de stat și acordului populației din zona limitrofă a scuarului precum și contrar prevederilor art. 34 și art. 35 alin. (1) din Legea nr. 591 din 23.09.1999, cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale, (…) a semnat și eliberat unei alte societăți comerciale, (cesionara de drepturi a primei companii), autorizația de construcție prin care a permis construirea unui obiectiv prin reducerea suprafeței spațiilor verzi din scuarul dat, fapte prin care a cauzat Primăriei mun. Chișinău un prejudiciu material în mărime totală de 883 000 de lei, dintre care 715 000 de lei – valoarea lotului de teren, precum și 168 000 de lei – în rezultatul reducerii spațiilor verzi”, se menționează în comunicatul publicat de PG.

Învinuitul pledează nevinovat.

Urmărirea penală în cauza dată a fost finisată și expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond, iar dacă vinovăția persoanei va fi demonstrată, aceasta riscă o pedeapsă maximă sub formă de închisoare până la 10 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.