Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ După mai bine de…

DOC După mai bine de 2 ani și jumătate, dosarul parcărilor în care figurează Nistor Grozavu și Alexandru Pincevschi, amânat pe un termen nelimitat

Foto: jurnal.md si vipmagazin.md

Unul dintre dosarele cu cea mai mare rezonanță a ultimilor ani, cel al parcărilor în care figurează numele fostului viceprimar Nistor Grozavu și cel al omului de afaceri Alexandru Pincevschi stagnează de mai bine de doi ani și jumătate.

Recent, cauza a fost amânată pe o perioadă nelimitată din cauză că judecătorul care examinează dosarul, Ion Morozan se află în concediu medical.

Cauzele penale pe numele acestora au fost expediate încă la 22 martie 2018 în judecată. Grozavu este acuzat de depăşirea vădită atribuţiilor de serviciu, pe motiv că a contribuit la trucarea licitației și a semnat contractul de parteneriat public-privat cu firma gestionată din umbră de Pincevschi, fără ca documentul să fie aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. 

Alexandru Pincevshi este învinuit că ar fi organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău. Cei doi riscă până la trei ani de închisoare.

Nistor Grozavu și Alexandru Pincevschi au fost reținuți la 25 aprilie în dosarul de corupție ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală, alături de alte cinci persoane: fostul șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL). La scurt timp după ce au fost plasați în izolatorul CNA, aceștia au primit măsuri preventive fără privare de libertate.

Dosarul parcărilor a dus și la demisia lui Dorin Chirtoacă, după ce anterior fusese suspendat din funcție. Chirtoacă a acuat atunci că această cauză este una dictată politic și a negat vina sa, iar ulterior și-a dat demisia din funcție pentru a declanșa alegeri anticipate.

Și acest dosar însă, deschis încă în iulie 2017 tărăgănează de mai mult de 3 ani. La 16 octombrie este programată o nouă ședință la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.