Principală  —  IMPORTANTE   —   Cariera și averea celor doi…

Cariera și averea celor doi noi adjuncți ai procurorului general interimar: unul dintre ei a solicitat anterior în instanță anularea concursului în urma căruia Stoianoglo a fost numit procuror general

Sursa foto: captură privesc.eu

Plenul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a eliberat joi, 21 octombrie, acordul pentru numirea în funcție a doi adjuncți ai procurorului general. Astfel, procurorul general interimar Dumitru Robu i-a desemnat pe Eduard Bulat și Marcel Dimitraș adjuncți ai procurorului general.

ZdG a analizat cariera, declarațiile de avere și interese ale acestora și vă prezintă cele mai relevante informații.

Eduard Bulat

În 2019 Eduard Bulat a mai fost adjunct al procurorului general, fiind numit în acea funcție tot de actualul procuror general interimar Dumitru Robu, care a deținut și în acea perioadă această funcție. Bulat activează în organele procuraturii din 1994. Și-a început cariera la Criuleni, iar în 1997 a fost transferat la Chișinău. A activat la Procuratura Chișinău, Procuratura Anticorupţie (PA), iar din 2008 și până în 2017 a fost șeful Secţiei prevenire şi combatere trafic de persoane a PG. După reforma instituţiei, în 2017, prin concurs, Bulat a fost numit procuror-şef al Secţiei politici, reforme şi management al proiectelor.

Bulat a participat la concursul pentru funcția de procuror general organizat de Ministerul Justiției în anul 2019. Ulterior, el a cerut în instanță anularea hotărârii Comisiei pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General din 29 octombrie 2019 prin care Alexandr Stoianoglo a fost desemnat procuror general al R. Moldova și obligarea instituirii unei noi comisii de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General.

Potrivit declarației de avere, pentru anul 2020 Eduard Bulat a indicat un salariu anual de 320 519 lei de la Procuratura Generală pentru funcția de procuror-șef al secției politici, reforme și management, ceea ce constituie 26 709 de lei lunar. Tot în 2020, Bulat a declarat un salariu anual de 28 507 lei, bani pe care i-a obținut din funcția de consultant al procurorului în cadrul PCCOCS. De la Institutul Național al Justiției, Bulat a ridicat un salariu anual de 17 400 de lei pentru activitatea didactică, științifică și de creație, iar de la „Ao INVENTO” un salariu anual de 3 348 de lei. Tot în 2020, procurorul Bulat a obținut 22 000 de euro din vânzarea unui apartament.

Din declarația de avere și interese personale pentru 2020:

Venituri
1. Venit obținut la locul de muncă de bază, Procuratura Generală 320 519 lei
2. Venit obținut din activitatea didactică 20 748 lei
3. Venitul obținut din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile 22 000 euro
4. Venitul obținut din alte surse legale 30 879 lei
Bunuri imobile
1. Apartament cu suprafața de 119,2 m.p., în valoare de 811 941 lei, 1,0 cotă-parte, Actul de transmitere-primire din anul 2016
2. Avere imobilă cu suprafața de 12,4 m.p., în valoare de 1 865 Euro, 1,0 cotă-parte, în proprietate din anul 2020
3. Garaj cu suprafața de 13,2 m.p., în valoare de 5 500 Euro, 1,0 cotă-parte, în proprietate din anul 2018
Bunuri mobile
Autoturism de model BMW X3 (an. fab. 2016)  în valoare de 22 000 Euro, în proprietate din anul 2020
Bunuri transmise cu titlu oneros sau gratuit, personal sau de către membrii familiei, concubin/concubină, unor persoane fizice sau juridice în perioada declarării, dacă valoarea fiecărui bun depășește suma a 10 salarii medii pe economie
Bun mobil în valoare de 22 000 euro
Datorii
1. Datorie contractată în anul 2016 fără dobândă, în sumă de 20 000 euro, scadentă în anul 2041
2. Datorie contractată în anul 2014 fără dobândă, în sumă de 35 000 euro, scadentă în anul 2039

Marcel Dimitraș

Marcel Dimitraș a fost numit în funcția de procuror la 27 septembrie 2010, tot atunci fiind numit șef al secției judiciar-civile și contecios administrativ în cadrul Direcției Judiciare a Procuraturii Generale. La 1 august 2016 a fost numit în funcția de procuror, șef-interimar al Secției reprezentare în procedurile non-penale și implimentare CEDO în cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit declarației de avere, pentru anul 2020 Marcel Dimitraș a declarat un salariu anual de 380 982 de lei de la Procuratura Generală, ceea ce constituie 31 748 de lei lunar. Tot în 2020, Dimitraș a obținut un venit anual de 11 200 de lei din activitatea didactică pe care o desfășoară la Institutul Național al Justiției. Dimitraș a beneficiat de un onorariu anual în mărime de 454 de lei de la Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice a R. Moldova. Procurorul Dimitraș deține un apartament de 72,4 metri pătrați și un Volkswagen Tiguan fabricat în 2010 și achiziționat în 2015 cu 120 000 de lei.

Din declarația de avere și interese personale pentru 2020:

Venituri
1. Venitul obţinut la locul de muncă de bază, șef de secție Procuratura Generală 380 982 de lei
2. Venitul obţinut la locul de muncă de bază de către soție, SA Moldasig 102 188 lei
3. Venit obținut din acivitatea didactică, INJ 11 200 lei
4. Venitul obținut din alte surse legale 454 lei
Bunuri imobile
Apartament cu suprafaţa de 72,4 m.p., 1,0 cotă-parte în valoare de  401 216 Lei, 1/0 cotă-parte, dobândit în anul 1994, contract de vânzare-cumpărare
Bunuri mobile
Autoturism de model Volkwagen Tuguan (an.fab. 2010) în valoare de 120 000 Lei cumpărat în anul 2015


La 5 octommbrie curent, odată cu decizia procurorului anticorupție Victor Furtună de a iniția urmărirea penală împotriva procurorului general Alexandr Stoianoglo, prin efectul legii cu privire la Procuratură, pe lângă Stoianoglo, au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic.

După reținerea lui Stoianoglo, la 10 octombrie curent, Iurie Perevonzic, unul din cei trei adjuncți suspendați ai procurorului general suspendat a anunțat printr-un mesaj pe Facebook că și-a dat demisia. Detalii aici

„Deoarece am fost înlăturat, la modul practic, de la tot ce se petrecea în instituție, am considerat că unica soluție este să-mi dau demisia, în caz contrar urma să-mi asum și eu toate acțiunile și consecințele, făcând parte din conducerea Procuraturii, lucru pe care nu pot să mi-l permit. Ori evenimentele, așa cum au derulat în aceste zile, m-au convins că am luat o decizie corectă, fiindcă nu împărtășesc ce se întâmplă. Cu toate acestea, pe mine în continuare mă deranjează nu doar ilegalitățile în privința persoanelor implicate, ci și autoritatea Procuraturii, care nu va spori dacă vor fi admise devieri de la normele legale, se menționează în mesajul postat de Perevoznic.

După Perevoznic, la 18 octombrie curent, și adjunctul suspendat al PG Mircea Roșioru a depus cerere de demisie.

Solicitat de Ziarul de Gardă, procurorul Mircea Roșioru ne-a comunicat atunci că a depus cerere din propria inițiativă.

„Am depus la prima oră cerere de demisie. Se vrea o schimbare și eu nu pot să împiedic lucrul ăsta să se întâmple și atunci o să fac un pas înapoi spre decizia celor care vor să formeze o nouă garnitură de conducere să o facă”, a declarat Mircea Roșioru.

Între timp, Ruslan Popov, al treilea adjunct suspendat al lui Stoianoglo a fost reținut fiind bănuit de îmbogățire ilicită și se află în arest în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru următoarele 20 de zile. Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Gardă, procurora în Procuratura Anticorupție (PA), Nadejda Busuioc, care a dispus punerea sub învinuire a lui Popov a constatat că infracțiunea a fost săvârșită prin deținerea personală și prin intermediul unor terți a bunurilor valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite.

La 19 octombrie curent, Igor Hlopețchi, unul dintre avocații lui Ruslan Popov au menționat că va ataca la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) decizia magistraților Curții de Apel (CA) Chișinău prin care a fost dispusă plasarea lui Popov în arest preventiv pentru următoarele 20 de zile.

Aflat în arest la domiciliu din 8 octombrie curent pentru următoarele 30 de zile, procurorul general suspendat al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, este urmărit penal pe cinci capete de acuzare. Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, acuzatorul care a dispus inițierea urmăririi penală în privința lui Stoianoglo, șeful suspendat al Procuraturii Generale (PG) este cercetat pentru abuzul de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Detalii aici

Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore.  Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. 

La 8 octombrie, atunci când acuzatorul a depus demersul privind arestarea lui Stoianoglo, procurorul Furtună a anunțat că de fapt Stoianoglo este cercetat pe cinci capete de acuzare și nu patru, așa cum menționase anterior. DETALII AICI

Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor