Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul Furtună a anunțat motivele…

Procurorul Furtună a anunțat motivele pentru care a înaintat mandat de arest în privința procurorului general suspendat: „Stoianoglo este învinuit de cinci infracțiuni extrem de grave”

Sursa foto: captură video privesc.eu

Procurorul anticorupție Victor Furtună, cel care a dispus inițierea urmării penale împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și a înaintat mandat de arest în privința procurorului general suspendat, a explicat vineri, 8 octombrie, motivele pentru care a solicitat aplicarea măsurii preventive.

Potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase și favorizarea unui grup criminal organizat, acuzații care, potrivit acuzatorului, prevăd pedeapsa cu închisoarea.

„Domnul Stoianoglo este învinuit de cinci infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoarea. Stoianoglo este procurorul general al R. Moldova și în cadrul urmăririi penale s-a constatat că dumnealui a favorizat un grup criminal organizat, nu e cazul să spun ce grup, condus de Veaceslav Platon – care i-a ajutat să revizuiască o hotărâre judecătorească definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care la moment sunt implementate și sunt în faza incipientă. Totodată, Stoianoglo este procuror general, conducător al Procuraturii Generale și este șeful procurorilor ierarhic inferiori, are influențe extrem de mari în sistemul procuraturii. Vă dați seama că eu sunt unul care luptă împotriva sistemului. Este riscul ca dumnealui să le transmită informații aflându-se în altă măsură preventivă fapt care va duce la împiedicarea bunei urmăriri penale”, a declarat Victor Furtună.

Declarațiile procurorului anticorupție vin după ce vineri, 8 octombrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat Procuraturii Generale (PG) să ofere informații publice în legătură cu acțiunile întreprinse de procurori în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo și să anunțe motivele solicitării arestului pentru 30 de zile pe numele acestuia. Detalii aici.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au început să examineze de la ora 9:30 demersul procurorului anticorupție Victor Furtună în privința arestării preventive a lui Alexandr Stoianoglo. Detalii aici.

În fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a fost organizat un protest în susținerea lui Stoianoglo.

Avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au cerut vineri în instanță strămutarea examinării demersului privind arestarea lui Stoianoglo înaintat de procurorul anticorupție Victor Furtună, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde este examinat în aceste momente, la o altă instanță egală în grad. Cererea de strămutare a fost înregistrată la CSJ și urmează să fie examinată în ședință, fără participarea părților, începând cu ora 12:00. Detalii aici.


Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. 

Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. DETALII AICI

Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor