Când și cum va fi ales noul președinte al Curții Constituționale

Noul președinte al Curții Constituționale va fi ales luni, 19 august. Procedura va avea loc prin vot secret. Președintele va fi ales pentru un termen de trei ani.

Anunțul este făcut pe site-ul Curții Constituționale, acolo unde se precizează că cei șase judecători au depus astăzi jurământul în fața Parlamentului, președintelui țării și Consiliului Superior al Magistraturii.

Din noua componență a CC fac parte membrul CSM Serghei Țurcan, avocatul Eduard Ababei, lectorul universitar Liuba Șova, avocatul și profesorul universitar Nicolae Roșca, ex-judecătoarea Domnica Manole și deputatul socialist Vladimir Țurcan. Ultimii trei sunt afiliați politic. Vladimir Țurcan este membru al PSRM, iar Domnica Manole și Nicolae Roșca au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Blocului ACUM.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia pe 20 iunie, cu o zi înainte ca membrii Comisiei de la Veneția să publice avizul critic referitor la deciziile din 7-9 iunie ale CC, care ar fi fost adoptate în favoarea PDM.

La 26 iunie, ceilalți cinci membri ai CC (Aurel Băieșu, Raisa Apolschi, Artur Reșetnicov, Corneliu Gurin și Veaceslav Zaporojan) au demisionat in corpore, fără a comenta avizul Comisiei de la Veneția, care a stipulat expres că între 7-8 iunie nu existau condiții de dizolvare a Parlamentului, iar judecătorii constituționali nu au respectat propriile proceduri și principiul egalității părților în cazul crizei politice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *