Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Dosar de tortură. CAC…

(VIDEO) Dosar de tortură. CAC i-a absolvit de pedeapsă pe polițiștii Corduneanu și Rusu

Curtea de Apel Chișinău (CAC) a pronunțat astăzi o sentință de achitare a fostului şef al Direcţiei ordine publică al Comisariatului de Poliţie Chişinău, Petru Corduneanu, care împreună cu adjunctul său, Dumitru Rusu, sunt acuzaţi că ar fi maltratat-o pe ex-deputata Valentina Cuşnir, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Decizia este executorie, dar poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.

Sursa Video: www.ZdG.md

Astăzi, la CAC, Petru Corduneanu şi Dumitru Rusu, fostul şef şi fostul adjunct al Direcţiei ordine publică a Comisariatului de Poliţie Chişinău, și-au prezentat expunerile verbale pe marginea dosarului din 7 aprilie, în care sunt învinuiţi că ar fi bătut-o pe ex-deputata Valentina Cuşnir. La ultimul cuvânt, aceștia au pledat nevinovați și au cerut instanței de judecată să fie achitați.

Tot la ședința de astăzi, magistrații s-au retras în deliberare. După 15 minute, au prezentat public sintința, prin care au respins apelurile procurorului și ale Valentinei Cușnir, care are calitatea de parte vătămată. Decizia este executorie, dar poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.

Constantin Bosîi, avocatul acuzării, consideră că decizia instanței de Apel este una ilegală și, după ce vor lua cunoștință cu decizia motivată, o vor ataca cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.

În ajunul zilei procesului, Valentina Cușnir, victimă a evenimentelor din aprilie 2009 în timpul mandatului de deputat, a remis o scrisoare Procurorului general, Eduard Harunjen. În scrisoare, Cușnir cere să i se facă dreptate. “Doar la 13.12.2016, până la ora 16:00, mai puteți demonstra că țineți la imaginea instituției pe care o conduceți și a arăta că nu aruncați promisiuni în vânt, dar și că doriți cu adevărat ca frânturi din dosarul 7 aprilie 2009, cum este cazul meu, să fie duse la un sfârșit legal.
Mi-ați promis, prin intermediul subalternului Mircea Roșioru, încă în cadrul audienței din 12.04.2016, că dosarul penal va fi retras la Procuratura Generală pentru a înlătura erorile și falsificările procurorilor, dar și pentru a anexa probele video, pe care Procuratura Generală a refuzat să mi le prezinte, dar nu ați făcut-o până în prezent”, se spune în mesajul Valentinei Cușnir.

Cauza Valentinei Cușnir s-a examinat la CA Chișinău din noiembrie 2014, iar în acești doi ani au avut loc 22 de ședințe, majoritatea fiind amânate din cauza lipsei unuia dintre apărători.

Referințe: