Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asociația Judecătorilor acuză CSM că…

Asociația Judecătorilor acuză CSM că indimidează magistrații

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră inadmisibile acțiunile CSM privind „amenințarea judecătorilor”. Asta se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituției. Astfel, Asociația Judecătorilor acuză Consiliul Superior al Magistraturii că a recurs deschis la intimidarea judecătorilor prin refuzul de a admite solicitarea a 87 de judecători privind organizarea Adunarii generale a judecătorilor în ședință extraordinară.

„Consiliul Superior al Magistraturii este un organ independent, format în vederea organizării și funcționării sistemului judecătoresc, garant al independenței judecătorești care exercită autoadministrarea judecătorescă. CSM este garantul atât a dimensiunii  externe a independenței judecătorești cât și a celei interne.

Contrar însă misiunii și rolului extrem de important pe care îl are, în cadrul  ședinței publice din 24 septembrie 2019, CSM a recurs deschis la intimidarea judecătorilor. Astfel, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră inadmisibile acțiunile Consiliului Superior al Magistraturii privind amenințarea judecătorilor cu atragerea la răspundere penală în temeiul art. 307 Cod Penal pentru pronunțarea unor soluții judiciare defavorabile în cauze civile în care CSM deține calitatea de parte.

În calitatea sa de garant al independenței judecătorești, atât Plenul CSM cât și membrii CSM acționând individual, nu sunt în drept de a recurge în raport cu judecători la amenințări cu atragerea la răspundere penală în legătură cu pronunțarea unor soluții judecătorești „neacceptate” sau care defavorizează CSM în cadrul unor proceduri judiciare în care deține calitate de parte.

Este reprobabilă punerea în discuție de către CSM a legalității soluțiilor judiciare pronunțate împotriva sa și a competenței judecătorilor. În astfel de situație, arogarea competențelor de control judiciar în propria cauză de către CSM crează o stare de incertitudine și nesiguranță pentru judecători. Acesta reprezintă un semnal clar al organului de autoadministrare judecătorească de subordonare a corpului judecătoresc. O asemenea justiție nu se poate bucura nici măcar de o aparență de încredere din partea justițiabililor.

Gravitatea situației este amplificată și de recurgerea la interpretări eronate ale legislației pentru justificarea unor măsuri vădit ilegale. Astfel, art. 229 alin.(1) Cod administrativ dispune că „hotărîrile judecătorești definitive sînt obligatorii pentru participanții la proces și succesorii de drept ai acestora”, iar art. 244 alin.(1) din același Cod dispune că „hotărîrile curții de apel ca instanță de fond… pot fi contestate cu recurs”. Deci, hotărârile curții de apel ca instanță de fond sunt definitive și executorii, în completare putând fi invocat și art. 251 alin.(2) Cod administrativ.

Reiterăm că principiul statului de drept consacrat în Constituție, presupune respectarea necondiționată a hotărârilor judecătorești de către toți subiecții, CSM nefiind o excepție în acest sens. Disconsiderarea publică a actului de înfăptuire a justiției este un precedent foarte periculos, care subminează autoritatea și prestigiul justiției. Unica autoritate în drept a aprecia legalitatea unei hotărâri judecătorești este doar instanța de control judiciar, investită în modul prevăzut de lege. Până la pronunțarea soluției instanței de control judiciar, hotărârea judecătorească se bucură de prezumția absolută de legalitate.

În concluzie, CSM este un organ de autoadministrare judecătorească și nu unul ierarhic superior, în subordinea căruia se află corpul judecătoresc și judecătorii individuali. Poziția manifestată în ședința plenară din 24 septembrie 2019 este una de subminare a corpului judecătoresc iar prin urmare aceasta nu poate fi acceptată”, se arată în comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține că astăzi, 25 septembrie, a depus recurs împotriva deciziei din 20 septembrie a CA Chișinău, prin care instanța a satisfăcut solicitarea grupului de judecători semnatari.

Potrivit CSM-ului, hotărârea este executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 30 de zile.

Prin aceeași cerere de recurs, CSM a solicitat suspendarea executării deciziei CA Chișinău din 20 septembrie.

Recursul vine, după ce ieri, 24 septembrie, trei magistrate de la CA Chișinău au adoptat o încheiere prin care au pus în aplicare decizia, pe motiv că CSM, în ședința plenului din 24 septembrie, nu a convocat Adunarea, deși era obligat de CA Chișinău.

Respectiv, în încheiere, judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malî au decis organizarea ședinței extraordinare a Adunării generale a judecătorilor la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, și au aprobat subiectele de pe ordinea de zi.

O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a Judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM. Pe 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”.

Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată de cei 87 de judecători la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie, instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să convoace ședința extraordinară a Adunării generale a judecătorilor.