Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asistentul judiciar reținut în dosarul…

Asistentul judiciar reținut în dosarul mitei pentru judecători, numit recent în funcția de magistrat

Vitalii Furtuna este asistentul judiciar de la Curtea de Apel Chișinău care ar fi intermediat transmiterea a 2000 de euro de la un medic către un judecător pentru ca acesta să dea o soluție favorabilă într-un dosar. Instanța a decis astăzi, 25 octombrie, plasarea în arest preventiv a lui Furtuna în izolatorul penitenciarului nr. 13 pentru 30 de zile. 

Furtuna este asistentul judecătoarei Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău, care a fost și ea reținută în același dosar de corupție. Furtună a fost reținut la doar câteva zile după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat în funcția de magistrat la Judecătoria Bălți.

În ședința CSM din 16 octombrie, Vitalii Furtuna a fost desemnat câștigător pentru funcția de judecător la Judecătoria Bălți pentru un termen de 5 ani. Furtuna și-a înaintat candidatura în mai multe instanțe, iar întrebat de ce a aplicat în mai multe raioane, acesta a precizat că instanțele respective îi sunt comode pentru găsirea unui loc de trai.

Furtuna a activat în instanță din 2008 până în 2012. Ulterior acesta a trecut în avocatură, ca după un scurt timp să revină din nou în instanță.

Zece persoane (cinci judecători, un procuror, un avocat, un medic, un asistent judiciar și un inculpat) au fost reținute pe 23 octombrie, fiind bănuite într-un dosar de corupție. Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la de la medic și inculpat către magistrați.