Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Ucraina nu investighează cazul…

VIDEO Ucraina nu investighează cazul răpirii lui Ceaus, în ciuda solicitării avocaților săi. Soția fostului judecător a apelat la președintele ucrainean Volodymyr Zelensky

Soția fostului judecător ucrainean, Nikolai Ceaus, care, pe 3 aprilie, a dispărut de pe teritoriul R. Moldova, a făcut apel la președintele Volodymyr Zelensky, solicitând ca acesta să intervină în căutarea soțului său. 

Svetlana Ceaus a furnizat pentru hromadske.ua o copie a solicitării sale adresate șefului statului ucrainean.

Soțul meu nu avea intenția să se eschiveze de la cercetările judiciare. Aștepta decizia de a reveni în Ucraina, în conformitate cu procedura și de a se proteja de persecuții ilegale”, a spus Svetlana Ceaus într-un comunicat de presă.

Ea a subliniat că, în cazul în care președintele îi va ignora solicitarea, ea va face apel către autoritățile internaționale.

Dacă serviciile speciale continuă să-l rețină ilegal pe soțul meu, vom continua să facem apel la toți liderii statelor europene și mondiale. Familia și avocații vor acționa pentru a-l readuce în viață pe Nikolai Ceaus”, a scris femeia.

În același timp, avocatul fostului judecător, Oleksandr Vishnevy, a menționat că oamenii legii ucraineni nu au inițiat deocamdată proceduri penale pe faptul răpirii lui Nikolai Ceaus, deși au făcut declarații relevante. În special, procurora generală, Irina Venediktova, a declarat că nu a existat nicio procedură penală, subliniind: „Când procedura va fi înregistrată, ne vom ocupa de aceasta”.

Am depus o plângere cu privire la crimă pe 12 aprilie, dar nici măcar nu au inițiat procedura. Deci, ce vor face? ”- a spus avocatul fostului judecător. Anterior, avocații, prin intermediul instanței, au cerut Biroului de Investigații de Stat să le furnizeze lista procedurilor penale în care ar figura Ceaus.

Ce fel de răpire?

Pe 3 aprilie, s-a aflat despre presupusa răpire a fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus. Potrivit avocatului său, Iulian Balan, fostul judecător a fost răpit de „un grup de bărbați înarmați necunoscuți” în centrul Chișinăului. Poliția a confirmat răpirea. Potrivit presei, acest lucru s-a întâmplat nu departe de o clădire rezidențială din zona centrală a orașului. Poliția din R. Moldova a deschis o anchetă penală cu privire la răpire și a anunțat arestarea unui străin.

Anterior, presa a scris că R. Moldova îi refuzase lui Ceaus acordarea azilului politic, acest lucru însemnând accelerarea procedurii de extrădare a fostului judecător în Ucraina. Avocatul Iulian Balan, însă, precizase că nu a existat un refuz definitiv în acordarea statutului de azilant politic, decizia urmând a fi luată pe 28 aprilie.

Cine este Ceaus?

Nikolai Ceaus a lucrat timp de 15 ani în funcție de judecător întgr-o instanță din Kiev. El a devenit  cunoscut pentru sentințele sale pronunțate împotriva activiștilor din cadrul protestelor de pe Maidan.

În 2016, organele anticorupție din Ucraina au dezvăluit că Ceaus ar fi luat mită în sumă de 150.000 de dolari, ascunsă în două borcane de sticlă. Banii ar fi fost destinați pentru diminuarea pedepsei în cazul Svetlanei Sasevich, acuzată de comercializare ilegală de substanțe narcotice. Procuratura a cerut 7 ani de închisoare pentru femeie, judecătorul a pronunțat o pedeapsă de 5 ani de detenție – condiționat.

În septembrie 2016, Rada Supremă a permis reținerea judecătorului, dar acesta reușise deja să fugă din Ucraina. Din luna noiembrie a aceluiași an, Ceaus era pe lista internațională a persoanelor date în căutate, iar ulterior a fost reținut în R. Moldova, în urma unei cereri de extrădare. Cu toate acestea, Ceaus nu au fost extrădat.