VIDEO/ Ucraina: A început schimbul de prizonieri între Kiev și separatiștii proruși
Un important schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei era în curs de desfăşurare duminică la amiază, 30 decembrie, a anunţat preşedinţia ucraineană, citată de France Presse și Agerpres.
„Procesul de eliberare a persoanelor deţinute a început la punctul de control Maiorsk din regiunea Doneţk”, a postat pe Twitter preşedinţia fără să dea detalii.
În imaginile transmise în direct de preşedinţie, se puteau vedea două autocare sosite din teritoriile separatiste pe un teren păzit de soldaţi ucraineni înarmaţi în apropierea satului Odradivka din zona controlată de Kiev, la aproximativ zece kilometri de linia frontului. Jurnaliştii nu au avut acces direct la acest teren.
Identitatea şi numărul exact de prizonieri nu au fost comunicate de beligeranţi, dar operaţiunea ar trebui să vizeze mai mult de o sută de persoane în total.
Potrivit informaţiilor neconfirmate apărute în media ucrainene, separatiştii ar urma să elibereze în principal militari ucraineni, dar şi activişti sau jurnalişti care au fost închişi.
La rândul său, Kievul ar putea schimba în special trei bărbaţi condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce au comis un atentat mortal la Harkov în februarie 2015, precum şi foşti membri ai poliţiei antirevoltă judecaţi în Ucraina pentru presupusa lor implicare în represiunea sângeroasă din Piaţa Maidan în 2014, urmată de plecarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.
Această din urmă posibilitate a stârnit indignarea multor ucraineni şi o asociaţie de familii ale victimelor i-a cerut preşedintelui Volodimir Zelenski să renunţe la ea.
Sursă video: youtube.com
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.