Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Inundațiile devastatoare din Germania:…

VIDEO Inundațiile devastatoare din Germania: peste 80 de morți și peste o mie de oameni dați dispăruți. Internetul și telefonia a picat în unele zone

Cel puțin 80 de persoane au murit și alte câteva sute nu sunt descoperite în Germania după unele dintre cele mai grave inundații din ultimele decenii înregistrate în țară, transmite BBC.

Reuters transmite că rețelele de telefonie mobilă sunt căzute, ceea ce face și mai dificilă căutarea celor dispăruți.

Precipitațiile record din vestul Europei au făcut ca malurile râurile să iasă din albie, devastând regiunea.

Belgia a raportat, de asemenea, cel puțin 12 morți după vremea extremă, pe care liderii politici au dat vina pe schimbările climatice.

Cancelarul german Angela Merkel a promis sprijinul deplin pentru victime.

În Germania, statele Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia au fost cele mai afectate.

În timpul unei vizite într-o zonă puternic afectată, Armin Laschet, premierul Renaniei de Nord-Westfalia, a acuzat că vremea extremă este urmare a încălzirii globale, spunând că măsurile de protecție climatică trebuie accelerate.

„Suferința continuă să crească”, a declarat premierul Renania-Palatinat Malu Dreyer pentru radiodifuzorul ZDF, adăugând că peste 50 de persoane au murit ca urmare a inundațiilor, numai în statul condus de el.

Infrastructura a fost distrusă complet, iar reconstrucția va costa mult timp și bani, a menționat oficialul.

În vecinătatea Renania de Nord-Westfalia, aproximativ 1.300 de persoane erau dispărute în districtul Ahrweiler la sud de Köln, a declarat guvernul districtual pe Facebook.

Rețelele de telefonie mobilă s-au prăbușit în unele regiuni afectate de inundații, ceea ce înseamnă că familia și prietenii nu au posibilitatea să-i găsească pe cei dragi.

Mai la nord, în Erftstadt, lângă Köln, casele s-au prăbușit, iar echipajele de salvare se luptau să ajute locuitorii care s-au întors la casele lor în ciuda avertismentelor, a declarat guvernul districtului Köln pe Facebook.

Parlamentul din landul North Rhine-Westfalia se întrunește într-o ședință de urgență vineri. Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat pentru Spiegel că guvernul federal va oferi sprijin financiar pentru regiunile afectate cât mai repede cu putință, cel mai probabil în ședința de miercuri.

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită la Washington, s-a declarat „foarte profund afectată” de inundaţiile în urma cărora şi-au pierdut viaţa zeci de persoane și care au provocat distrugeri imense în vestul Germaniei.