Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Abhazia: Protestatarii au intrat…

VIDEO Abhazia: Protestatarii au intrat în clădirea prezidențială. Mesajul lui Khajimba

Circa 1000 de protestatari au asediat joi, 9 ianuarie, clădirea administrației prezidențiale din republica autoproclamată Abhazia, reușind să intre în interiorul sediului, transmite Jam News.

Opoziția solicită declararea alegerilor prezidențiale din 8 septembrie 2019, când a învins Raul Khajimba, ca fiind nelegitime, deoarece nu a acumulat 51% dintre voturi.

În aceste condiții, reprezentanții opoziției cer alegeri noi. O decizie în acest caz urma să fie luată astăzi, 9 ianuarie, la în cadrul unei ședințe a Curții supreme, care, după ce a fost retras un judecător, a fost anulată, ceea ce a și servit drept temei pentru asaltul clădirii administrației prezidențiale.

Acum, în termen de două luni, urmează să fie formată o nouă componență a instanței și examinată cererea opoziției privind anularea alegerilor și organizarea unui nou scrutin.

Formațiunea de opoziție „Aitara” i-a cerut lui Raul Khajimba să-și dea demisia.

Totodată, într-o declarație publicată pe site-ul administrației prezidențiale, Khajimba îndeamnă cetățenii să-și păstreze calmul și să nu „cedeze provocărilor”.

„În calitate de garant al Constituției, am dat toate instrucțiunile necesare pentru a împiedica dezvoltarea situației în afara cadrului legal. În această situație dificilă, trebuie să rămânem calmi și să nu punem în pericol existența statului nostru. Toate organele de stat funcționează în regim normal. În caz de necesitate, voi lua măsuri pentru a declara stare de urgență în țară”, a afirmat acesta, adăugând că despre aceasta a discutat deja la Consiliul de Securitate.