Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un oligarh rus a acționat…

Un oligarh rus a acționat în judecată câteva bănci scandinave pentru că i-ar fi blocat conturile bancare

FILE PHOTO: Businessmen Boris Rotenberg (L, front, wearing a black jacket) and Arkady Rotenberg (R, front, wearing a grey jacket) react during an awarding ceremony of a judo competition in St. Petersburg, Russia February 27, 2012. REUTERS/Stringer/File Photo

Un material de pe Hromadske

Oligarul rus Boris Rotenberg a dat în judecată patru bănci scandinave, care i-au înghețat conturile bancare în legătură cu sancțiunile impuse de SUA împotriva Rusiei din cauza anexării Crimeei și a războiului din Donbas.

Rotenberg deține și cetățenia finlandeză și numele său nu apare în sancțiunile europene împotriva Rusiei, deoarece aceste sancțiuni nu pot fi impuse împotriva cetățenilor UE. În același timp, băncile europene sunt obligate să înghețe conturile lui Rotenberg, pe motiv că trebuie să respecte sancțiunile impuse de SUA, pentru a face afaceri cu băncile americane.

SUA a impus sancțiuni împotriva oligarhilor ruși din anturajul președintelui rus Vladimir Putin în legătură cu implicarea Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA. Drept urmare, companiile americane au început să anuleze contractele cu organizațiile ruse din lista sancțiunilor.

Boris Rotenberg se află pe lista de sancțiuni a SUA, începând cu anul 2014, din cauza implicării sale în conflictul cu Ucraina și relațiilor personale cu președintele rus Vladimir Putin.

 

Foto: Omul de afaceri Boris Rotenberg (stânga, într-o jachetă neagră) / REUTERS / Stringer