UE a încheiat un acord cu Israelul pentru a facilita accesul ajutoarelor umanitare în Gaza

Uniunea Europeană a ajuns la un nou acord cu Israelul pentru a extinde accesul umanitar în Fâșia Gaza. Anunțul a fost făcut de șefa diplomației europene, Kaja Kallas, calificând acordul drept „un pas important” către atenuarea crizei umanitare din enclava devastată de război, scrie Calea Europeană.
„Contăm pe Israel să pună în aplicare toate măsurile convenite”, a declarat Kaja Kallas, adăugând că UE este pregătită să coordoneze acțiunile cu agențiile ONU și ONG-urile pentru a asigura livrarea rapidă a ajutoarelor.
Măsurile includ o „creștere substanțială” a numărului de camioane de transport al ajutoarelor alimentare și nealimentare, redeschiderea coridoarelor de ajutor din Iordania și Egipt și refacerea infrastructurii critice, cum ar fi instalațiile de desalinizare a apei. De asemenea, se preconizează redeschiderea brutăriilor comunitare și a bucătăriilor publice din Gaza, precum și reluarea livrărilor de combustibil pentru instalațiile umanitare.
„Aceste măsuri sunt sau vor fi puse în aplicare în zilele următoare, cu înțelegerea comună că ajutorul la scară largă trebuie livrat direct populației și că se vor continua măsurile pentru a se asigura că nu există deturnări de ajutor către Hamas”, a subliniat Kallas.
În ciuda noului acord, grupurile umanitare avertizează că situația rămâne gravă. Joi, Israelul a permis prima livrare de combustibil în Gaza după mai bine de patru luni – 75 000 de litri – care, potrivit ONU, nu este suficientă pentru a susține serviciile nici măcar pentru o singură zi. „Fără livrări suplimentare, serviciile vor fi întrerupte”, a avertizat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
Oficialii UE susțin că acordul a fost încheiat după un dialog susținut cu autoritățile israeliene. Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, într-o conferință la Viena, a confirmat acordul, menționând că acesta include „mai multe camioane, mai multe puncte de trecere și mai multe rute pentru eforturile umanitare”.
Kallas a reiterat apelul UE pentru „încetarea imediată a focului și eliberarea tuturor ostaticilor rămași”, exprimându-și în același timp sprijinul pentru eforturile de mediere conduse de Egipt, Qatar și Statele Unite. Cu toate acestea, o soluție rămâne încă departe. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a părăsit Washingtonul joi, după întâlnirile cu președintele Donald Trump, aparent fără a finaliza propunerea de încetare temporară a focului susținută de Casa Albă.
În timp ce Kallas a subliniat că vor fi puse în aplicare măsuri de siguranță pentru a preveni deturnarea ajutorului de către Hamas – o acuzație frecventă a oficialilor israelieni -, Organizația Națiunilor Unite susține că nu există dovezi ale unei utilizări abuzive pe scară largă a ajutoarelor umanitare.