Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA declară că Rusia ar…

SUA declară că Rusia ar putea crea un pretext pentru a ataca Ucraina

Foto: Reuters

Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment și ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac, au declarat oficialii americani. SUA au reafirmat angajamentul de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO, transmite Reuters.

Rusia are mai mult de 100.000 de soldați masați în apropierea Ucrainei, care nu face parte din alianța militară atlantică, iar Washingtonul – deși menține deschise canalele diplomatice care până acum nu au reușit să atenueze criza – a spus în repetate rânduri că o invazie este iminentă.

Moscova neagă un astfel de plan și a acuzat Occidentul de „isterie”.

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Rusiei să detensioneze situația și a avertizat cu privire la sancțiuni dacă Moscova va invada Ucraina.

Un oficial german a spus că Berlinul nu se aștepta la „rezultate concrete”, dar diplomația este importantă.

În ceea ce ar putea echivala cu o concesiune majoră către Moscova, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a declarat pentru BBC Kiev că ar putea renunța la oferta de a adera la NATO pentru a evita războiul.

Ambasadorul Vadym Prystaiko a afirmat că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce privește obiectivul său de a se alătura alianței militare atlantice.

„Am putea – mai ales să fim amenințați așa, șantajați de asta și împins la asta”, a spus Prystaiko când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO.

La Washington, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a spus că o invazie ar putea începe „în orice zi”.

„Nu putem prezice perfect ziua, dar acum spunem de ceva vreme că suntem aproape”, a spus Sullivan pentru CNN. Oficialii americani au spus că nu pot confirma rapoartele conform cărora serviciile de informații americane au indicat că Rusia intenționează să invadeze miercuri.

Sullivan a spus că Washingtonul va continua să împărtășească lumii ceea ce a învățat pentru a-i refuza Moscovei șansa de a organiza o operațiune surpriză de tip „steagul fals”, care ar putea fi un pretext pentru un atac. De asemenea, ar „apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO… iar Rusia credem că înțelege pe deplin acest mesaj”, a adăugat Sullivan într-un interviu separat CBS.

Biden a vorbit duminică cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskiy, iar cei doi au convenit asupra importanței de a continua calea diplomatică și descurajarea ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei, a declarat Casa Albă după apel. Biroul lui Zelenskiy a spus că l-a invitat pe Biden să viziteze Ucraina în curând. Casa Albă a refuzat să comenteze.

Citiți și: Ucraina vrea să se întâlnească cu Rusia, în termen de 48 de ore, pentru a discuta despre „transparență” cu privire la planurile sale

Începând din noiembrie, Rusia a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera de est a Ucrainei, suscitând o puternică îngrijorare în Occident cu privire la o posibilă nouă operaţiune militară împotriva Kievului, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.