Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina vrea să se întâlnească…

Ucraina vrea să se întâlnească cu Rusia, în termen de 48 de ore, pentru a discuta despre „transparență” cu privire la planurile sale

Ucraina a cerut o întâlnire cu Rusia și alți membri ai unui grup cheie de securitate european în legătură cu escaladarea tensiunilor de la granița sa, transmite BBC.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia a ignorat cererile oficiale de a explica acumularea de trupe la granițele cu Ucraina.

El a spus că „următorul pas” este solicitarea unei întâlniri în următoarele 48 de ore pentru „transparență” cu privire la planurile Rusiei.

Rusia a negat orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda acumulării a aproximativ 100 000 de soldați la granițele Ucrainei.

Între timp, unele națiuni occidentale au avertizat că Rusia se pregătește pentru acțiuni militare, SUA spunând că Moscova ar putea începe cu bombardamente aeriene „oricand”.

Mai multe state și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar unele au retras personalul ambasadei din capitală. CBS News a raportat că SUA se pregătesc să-și retragă tot personalul de la Kiev în următoarele 48 de ore, citând trei surse.

Kuleba a spus că Ucraina a cerut, vineri, răspunsuri Rusiei cu privire la intențiile rusților în conformitate cu regulile Documentului de la Viena, un acord privind problemele de securitate adoptat de membrii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Rusia.

„Dacă Rusia este serioasă când vorbește despre indivizibilitatea securității în spațiul OSCE, trebuie să își îndeplinească angajamentul față de transparența militară pentru a detensiona tensiunile și pentru a spori securitatea pentru toți”, a spus el.

Cu toate acestea, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky, care a criticat „panica” care s-ar putea răspândi de la astfel de afirmații, a spus că nu a văzut nicio dovadă că Rusia plănuiește o invazie în zilele următoare.

Duminică, Zelensky a vorbit aproape o oră la telefon cu președintele american Joe Biden. Casa Albă a declarat că președintele Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina și că ambii lideri au căzut de acord cu privire la „importanța de a continua să urmărească diplomația și descurajarea”.

În legătură cu discuția telefonică, administrația din Ucraina a declarat că Zelensky a mulțumit SUA pentru „sprijinul neclintit” și că, la final, președintele Zelensky l-a invitat pe liderul SUA să vină în Ucraina. Nu a existat niciun comentariu cu privire la invitația de la Casa Albă.

O convorbire, de o oră, între președintele Biden și liderul rus Vladimir Putin, purtată cu o zi înainte de discuția dintre Biden și Zelensky, nu a înregistrat niciun progres în legătură cu conflictul ucainean.

Aliații occidentali au precizat anterior că una dintre cerințele cheie ale Rusiei, ca Ucrainei nu i se va permite niciodată să se alăture alianței militare NATO, nu este dezbătută, spunând că ușa alianței trebuie să rămână deschisă noilor membri.

Ambasadorul Ucrainei la Londra, Vadym Prystaiko, a declarat pentru BBC că țara sa ar putea fi dispusă să renunțe la ambiția de a se alătura NATO pentru a evita războiul, spunând că Ucraina ar putea fi „flexibilă”.

Întrebat dacă Kievul se gândește să-și abandoneze planurile de a-și urmări aderarea la NATO, în ciuda faptului că este scris în constituția ucraineană, el a răspuns: „Am putea – mai ales fiind amenințați așa, șantajați cu asta și împins la asta”.

În cea mai recentă încercare de a găsi o soluție diplomatică, cancelarul german Olaf Scholz are programate întâlniri cu președintele Zelensky la Kiev, luni, și cu președintele Putin, la Moscova, marți.

Cancelarul, care a preluat conducerea Germaniei de la Angela Merkel în decembrie, a avertizat cu privire la consecințe economice grave pentru Rusia dacă ar declanșa vreo invazie, menționând că astfel de declarații vin și de la ale națiuni occidentale și ale membrilor alianței militare NATO.

Între timp, premierul britanic Boris Johnson plănuiește să poarte noi discuții diplomatice în toată Europa pentru a întoarce Rusia „din pragul războiului”.

La Washington, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, a spus că o invazie ar putea începe „în orice zi”.

Sullivan a spus că SUA monitorizează îndeaproape o posibilă operațiune de „steagul fals” a Moscovei ca pretext pentru o invazie la scară largă, astfel încât să poată pretinde că răspunde agresiunii ucrainene.

Rusia susține că acumularea de trupe de-a lungul graniței cu Ucraina este preocuparea sa, pe propriul său teritoriu. Duminică, un înalt oficial de politică externă Yuri Ushakov a caracterizat avertismentele SUA cu privire la o invazie iminentă drept „isteria a atins apogeul”.