Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Stat Islamic a revendicat atentatul…

Stat Islamic a revendicat atentatul de la clubul de noapte din Istanbul. Autorul este în continuare liber

mediafax.ro

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat, luni, atentatul comis de Revelion într-un club de noapte din Istanbul, soldat cu 39 de morţi şi 70 de răniţi, anunţă Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.Individul care a comis carnagiul din Clubul de noapte Reina din Istanbul, de Revelion, este în continuare în libertate, anunță Mediafax.ro.

Bilanţul victimelor este de 39 de morţi, dintre care 28 de străini, şi 69 de răniţi. MAE a precizat ca nu există români printre victimele identificate.

„În continuarea operaţiunilor binecuvântate pe care Statul Islamic le întreprinde împotriva apărătorului crucii, Turcia, un militant eroic al califatului a lovit unul din cele mai faimoase cluburi de noapte unde creştinii îşi celebrau sărbătoarea apostată”, se afirmă în comunicatul organizaţiei islamiste.

La  Istanbul, 17.000 de politişti sunt în alertă maximă, forţele de securitate lansând o operaţiune masivă de căutare a suspectului care şi-a abandonat arma în clubul Reina.

Motivul atacului nu este clar, dar se presupune că a fost ordonat de organizaţia Stat Islamic, responsabilă de cel puţin două atentate teroriste comise anul trecut în Turcia, relatează BBC.

Ieri a fost identificat taxiul cu care atacatorul masacrului s-a deplasat la club şi s-au făcut cercetări la adresa de unde a fost luat, dar nu s-au descoperit indicii care să ducă la identificarea lui.

“Căutarile pentru găsirea teroristului sunt în curs. Sper că va fi capturat curând”, a declarat duminica dimineaţa ministrul turc de interne Suleyman Soylu, care a precizat că este vorba de un „atac terorist”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat dur atacul petrecut într-un club de noapte din Istanbul, spunând că Turcia va lupta până la capăt împotriva tuturor formelor de atac ale grupărilor teroriste şi susţinătorilor acestora, notează Reuters.

„Ca naţiune, vom lupta până la capăt nu doar împotriva atacurilor armate ale grupurilor teroriste şi forţelor ce le susţin, dar şi împotriva atacurilor economice, politice şi sociale”, a declarat Erdogan, potrivit unui comunicat.

„Ei încearcă să creeze haos, să demoralizeze poporul nostru şi să destabilizeze ţara prin aceste atacuri abominabile ce vizează civilii … Ne vom păstra calmul ca naţiune, rămănând uniţi şi niciodată nu vom ceda în faţa unor astfel de jocuri murdare”, a completat preşedintele.

În momentul atacului armat, duminică la ora locală 1.30, în club erau sute de persoane care celebrau Revelionul.

Multe persoane au sărit în Canalul Bosfor pentru a scăpa de focurile de armă, iar poliţia a întreprins operaţiuni de salvare din apă, scrie mediafax.ro.