Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciile secrete britanice susțin că…

Serviciile secrete britanice susțin că trupele rusești, care se retrag din nordul Ucrainei, au nevoie de o recondiționare semnificativă

Imagine-simbol

Serviciile secrete britanice susțin că trupele rusești, care se retrag din nordul Ucrainei, au nevoie de o recondiționare semnificativă înainte de a se disloca pentru operațiuni în estul Ucrainei.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete britanice, publicat pe 5 aprilie, forțele ucrainene au recucerit orașe cheie în nordul Ucrainei, după ce au forțat trupele ruse să se retragă din zonele din apropierea orașului Cernihiv și din nordul Kievului.

„Probabil că luptele de nivel scăzut ar putea să continue în unele părți ale regiunilor recent recucerite de (forțele ucrainene n.r.), dar să se diminueze semnificativ pe parcursul acestei săptămâni, pe măsură ce restul trupelor rusești se retrag”, se arată în raport.

Fostul comandant NATO Wesley Clark a avertizat luni, 4 aprilie, că adevăratul obiectiv al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina este „de a prelua controlul complet asupra Europei de Est” pentru a distruge alianța militară occidentală. În cadrul unui interviu pentru CNN, generalul în retragere Wesley Clark a cerut Occidentului să furnizeze mai multe arme Kievului.

Recent, Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a afirmat că războiul din Ucraina s-ar putea termina în luna mai, atunci când trupele rusești vor rămâne fără resurse.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.