Rusia: După o lungă perioadă de proteste, rețineri și candidați descalificați, astăzi au loc alegeri locale și regionale

Duminică, 8 septembrie, în Federația Rusă au loc alegeri locale și regionale. Acest scrutin reprezintă un adevărat test pentru administrația de la Kremlin în condițiile în care popularitatea președintelui Vladimir Putin și a partidului din spatele său este în declin.

Alegerile de astăzi vin după o lungă perioadă de proteste izbucnite după ce mai mulți reprezentanți ai opoziției au fost împiedicați să candideze. Manifestațiile de protest ale opoziției au fost, de cele mai multe ori, întrerupte de intervențiile în forță ale poliției, care a reținut numeroși participanți.

Partidul „Rusia Unită” a lui Putin, formațiune care domină parlamentul de la Moscova, a scăzut drastic în preferințele rușilor după ce a fost crescută vârsta de pensionare și taxa TVA, transmite Radio Free Europe.

În aceste împrejurări, la Moscova, mulți membri ai partidului de guvernare „Edinaia Rossia” (Rusia Unită”) au ales să participe la alegeri în calitate de „candidați independenți” pentru a masca afilierea lor la partidul aflat la putere.

O miză aparte o au alegerile pentru Duma Moscovei. Mai mulți candidați independenți, de opoziție, unii aliați cu activistul Alexei Navalnîi, au fost împiedicați să participe la scrutin după ce semnăturile colectate de ei nu au fost recunoscute de către autoritățile electorale de la Moscova.

Respingerea acestor candidați a stârnit un val de proteste, culminând cu un eveniment la care au participat peste 50 de mii de oameni pe 10 august 2019.

Duma orășenească a Moscovei are 45 de membri și gestionează un buget de 43 de miliarde de dolari. Până acum aceasta a fost dominată de reprezentanții partidului „Rusia Unită”. Astăzi, 8 septembrie, vor fi aleși 45 de membri noi pentru un mandat de 5 ani.

Sursă foto:  AFP Photo/Alexey NIKOLSKY)

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *