Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuters: Moldova se confruntă cu…

Reuters: Moldova se confruntă cu stare de urgență după ce Gazprom a respins cererea de amânare a plății gazelor

Subiectul crizei gazelor naturale cu care se confruntă R. Moldova a ajuns și în presa internațională. Reuters a publicat miercuri un articol în care scrie că Moldova se confruntă cu stare de urgență după ce Gazprom a respins cererea de amânare a plății gazelor.

În articol se menționează că gigantul rus Gazprom a respins cererea R. Moldovei de a reprograma plata gazelor din ianuarie, forțând țara să introducă stare de urgență în sectorul său energetic.

Vicepremierul Andrei Spinu a declarat că R. Moldova a putut plăti 38 de milioane de dolari dintr-o factură totală de 63 de milioane de dolari. Guvernul a declarat că va cere Parlamentului să introducă starea de urgență, acordându-i puteri lărgite de a gestiona sectorul energetic, cum ar fi trecerea furnizării de gaz de la industrie la gospodării și utilizarea fondurilor pentru aprovizionarea țării cu gaze naturale.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova au fost o chestiune comercială discutată între Gazprom și R. Moldova, iar „gazul este livrat și trebuie plătit”.

„Gazprom a avertizat ieri că, dacă nu plătim avansul până pe 20 ianuarie, va opri livrările de gaz”, a spus prim-ministra Natalia Gavriliță.

La 1 noiembrie 2021, Moldova și Gazprom au semnat un contract pe o durată de cinci ani. Contractul prevede achitarea unei plați în avans pentru livrarea de gaze naturale până în data de 20 a fiecărei luni.

„Mica ex-republică sovietică”, scrie Reuters, a introdus o situație de urgență în sectorul energetic timp de 30 de zile, la sfârșitul lunii octombrie 2021.

Guvernul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, după ce compania Moldovagaz a primit o scrisoare de la concernul rus Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până pe 20 ianuarie. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat miercuri, 19 ianuarie, de Cabinetul de miniștri. Detalii aici