Guvernul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. Proiectul, avizat de Executiv
Guvernul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, după ce compania Moldovagaz a primit o scrisoare de la concernul rus Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până pe 20 ianuarie. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat miercuri, 19 ianuarie, de Cabinetul de miniștri.
Astfel, pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova (CSE) va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
- dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;
- adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;
- adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării;
- coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;
- introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
- instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
- instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate;
- alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate;
- efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor care au provocat starea de urgență.
Miercuri, 19 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că va convoca CSE și va cere Parlamentului instituirea stării de urgență în sectorul energetic, după ce Moldovagaz a primit o scrisoare de la Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova, în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.
Conform contractului încheiat între Moldovagaz și Gazprom, SA „Moldovagaz” în calitate de cumpărător trebuie să achite sau să transfere până la data de 20 a fiecărei luni plata pentru consumul gazelor naturale furnizate consumatorilor în luna precedentă precum și costul a 50% din volumul estimat sau prognozat a fi furnizat consumatorilor în luna curentă.
Viceprim-ministrul Andrei Spânu a declarat că R. Moldova poate să plătească doar 38 de milioane de dolari din cele 63 de milioane de dolari pe care îi datorează concernului rus. Cel mai probabil Moldovagaz va mai datora companiei ruse de energie încă 25 de milioane de dolari.
Pe 22 octombrie 2021, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale pentru o perioadă de 30 de zile. Detalii aici.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.