Proteste de amploare în Liban. Sute de mii de oameni s-au revoltat contra politicienilor corupţi

Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi duminică, în mai multe orașe din Liban, ca să ceară o reformă profundă a statului și schimbarea clasei politice, pe care o consideră profund coruptă, transmite Digi24.

A fost a patra zi consecutivă de proteste.

Scânteia care a declanșat furia populației a fost un plan al guvernului de a taxa apelurile din Whatsapp și alte servicii similare. De aici, mișcarea a devenit una de protest față de sărăcie, austeritate, corupție, lipsa serviciilor publice și a infrastructurii.

Oamenii i-au acuzat pe politicieni că se îmbogățesc, în detrimentul cetățenilor de rând.

Este vorba de unul dintre cele mai ample proteste care au avut loc în această țară în ultimii ani. Demonstranții au blocat mai multe șosele cu cauciucuri incendiate și au avut mai multe altercații cu forșele de ordine, scrie stirileprotv.

În urma incidentelor, guvernanții libanezi au dat înapoi și au renunțat la planul de a taxa apelurile vocale.

Aproximativ de 3,5 milioane de libanezi ar fi fost afectați de această taxă, care urma să aducă la bugetul de stat până la 250 de milioane de dolari pe an.

Libanul are printre cele mai scumpe servicii de internet din zonă, furnizate de două companii controlate de stat.

Guvernanții libanezi se grăbesc să aprobe bugetul pentru anul următor pentru a putea accesa fonduri în valoare de 11 miliarde de dolari oferite de mai multe state, printre care și Franța, pentru reconstrucția țării.

Executivul de la Beirut ia în calcul și creșterea TVA-ului cu patru procente până în 2022, când ar trebui să ajungă la 15%.

Liderul Partidului Forţele Libaneze (creştin), Samir Geagea, a anunţat sâmbătă retragerea mişcării sale din guvern, pe fondul intensei crize economice şi sociale pe care o traversează ţara, scrie Agerpres.

Libanul se confruntă cu o criză economică fără precedent, în timp ce datoria ţării se ridică la peste 86 de miliarde de dolari, 150% din PIB.

FOTO: Al Jazeera           


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *