Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procesul de destituire a lui…

Procesul de destituire a lui Donald Trump a început în Senat. Când va fi anunțată decizia

În Senatul american a început procesul de destituire a președintelui Donald Trump, acuzat de abuz de putere şi de obstrucţionare a activităţii Congresului, transmite stirileprotv.ro.

Prima zi de judecată, dintre cele șase care vor urma, a fost lungă și dominată de o dispută în privința modului în care vor decurge audierile. Republicanii, majoritari în Senat, au respins toate amendamentele democraților prin care încercau să forțeze Casa Albă să prezinte noi documente și, eventual, probe pentru destituirea lui Trump.

Înainte ca dovezile și argumentele împotriva președintelui Trump să fie prezentate în Senat, a fost o dispută în privința regulilor procesului, prezidat de liderul majorității republicane din Camera superioară, Mitch McConnell.

Adam Schiff, democrat din Camera Reprezentanților: „Să nu mai vorbim despre rezoluția lui Mc Connel și cât de evident incorectă este. Să nu mai vorbim despre cât este de, pardon de expresie, cu susul în jos: întâi să avem un proces și apoi să chemăm martorii”.

Democrații au încercat zadarnic să introducă o serie de amendamente, care ar fi obligat administrația Trump să prezinte anumite documente și ar fi impus audierea unor martori cheie.

Ted Cruz, senator: „Aceleași moțiuni redundante, la nesfârșit… Moțiunile sunt respinse!”

De la Davos, la 6.500 de kilometri depărtare de Washington, președintele a respins iarăși acuzațiile, cu binecunoscutul discurs: ‘farsă’, ‘rușine’, ‘vânatoare de vrăjitoare’…

Donald Trump este acuzat de „abuz de putere și obstrucționarea Congresului”, pentru că ar fi încercat să pună presiunea asupra Kievului, încercând să obțină investigarea rivalului sau politic, Joe Biden, a cărui familiea avea afaceri în Ucraina.

Într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean, Zelensky, Trump ar fi amenințat cu retragerea unui ajutor militar american pentru Ucraina, dacă nu obținea ce dorește.

Camera Reprezentanților, unde democrații dețin controlul, l-a pus sub acuzare. Însă, procesul s-a mutat acum în Senatul controlat de republicani.

Senatorii urmează să acționeze – în teorie cel puțin – ca jurați independenți. Numai că, cel mai probabil, votul final va urma liniile de partid și nu e de așteptat că președintele să fie destituit.

Sursa: stirileprotv.ro