Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pentru cine au votat cetățenii…

Pentru cine au votat cetățenii ucraineni din R. Moldova la alegerile prezidențiale din Ucraina

La alegerile prezidențiale din Ucraina, care au avut loc duminică, 31 martie, cei mai mulți cetățeni ucraineni din R. Moldova și-au dat votul pentru candidatul Iuri Boiko, care a câștigat cele mai multe voturi și în Estonia. Piotr Poroşenko a obţinut cele mai multe voturi în 63 de ţări, în timp ce Volodimir Zelenski a câștigat în 17 ţări.

În R. Moldova pentru Iuri Boiko și-au dat votul 35,54% din totalul de 1 145 de alegători.

Iurii Boiko este politician ucrainean, fost viceprim-ministru al Ucrainei, și fost ministru al combustibilului și energiei din Ucraina (în trei cabinete, în 2006-2007, 2010 și 2012-2014). El este cunoscut pentru poziția sa fermă pro-rusă, susținând că unul dintre punctele-cheie ale programului său electoral ar fi „negocierile directe cu Rusia”, despre care crede că vor ajuta să pună capăt conflictului Donbas aflat în desfășurare.

Conform datelor preliminare CEC, după prelucrarea a 100% dintre procesele verbale din secțiile de votare de peste hotarele Ucrainei Volodimir Zelenski a fost susţinut de ucrainenii din Georgia, Congo, Qatar, Iordania, Karghistan, Letonia, Belarus, Armenia, Peru, Polonia, Serbia, Slovacia, Turkmenistan, Ungaria, Brazilia, Republica Cehă şi Cuba.

Piotr Poroşenko a fost susținut de ucrainenii din alte 63 de țări. Cele mai multe voturi pentru actualul preşedinte al Ucrainei au fost înregistrate în Elveţia, Australia, Olanda, Irlanda, Canada, Norvegia, Thailanda, Finlanda şi SUA.

Până la această oră, după procesarea a 89,80 % dintre procesele verbale pentru alegerile prezidențiale în Ucraina, actorul umorist, Volodimir Zelenski, a obținut cele mai multe voturi – 30,26%. Petro Poroșenko se plasează pe locul doi cu 15,99%. Pe locul trei, cu 13,35%, se plasează Iulia Timoșenko.

Cetățenii ucraineni care locuiesc în R. Moldova și-au exprimat ieri, 31 martie, dreptul la vot. Duminică, 31 martie, a avut loc al șaptelea scrutin prezidențial din Ucraina. Pentru funcția de președinte au luptat 39 de candidați. Dacă niciunul dintre candidați nu primește 50% din voturi în primul tur, al doilea tur de scrutin va avea loc pe 21 aprilie 2019.

Foto: newsone.ua