Papa Francisc despre atacul din Franța: „Nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei!”

Papa Francisc este de acord că libertatea de exprimare este un drept fundamental, dacă opinia serveşte binelui comun, subliniind însă că acest principiu nu autorizează „insultarea credinţei altora”, iar asasinatele în numele religiei sunt o „prostie”, scrie AFP.

„Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credinţa altora, nu o pot lua în derâdere”, a declarat Papa Francisc, făcând referire la situaţia din Franţa, unde revista satirică Charlie Hebdo a fost atacată după ce a publicat caricaturi despre Profetul Mahomed.

„Oamenii nu au doar libertăţi şi drepturi, au şi obligaţia de a spune ce gândesc, pentru binele comun. Utilizarea libertăţii de exprimare este legitimă, dar fără a ofensa. Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere… Totodată, nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei! (…) Este o aberaţie” argumentează Suveranul Pontif.

Amintim că la 7 ianuarie curent, a avut loc un atac armat la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, ce s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Publicaţia Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *