Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Oligarhul rus Andrei Melnicenko, cel…

Oligarhul rus Andrei Melnicenko, cel care a rămas fără iahtul de 578 de milioane de dolari, cere oprirea războiului

Oligarhul rus Andrei Melnicenko a cerut luni, 14 martie, oprirea războiului în Ucraina. Melnicenko a declarat că ar putea apărea o criză alimentară globală din cauza creșterilor de preț la îngrășăminte, scrie Reuters.

Câțiva dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia au făcut un apel public pentru pace de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Printre care Mikhail Fridman, Pyotr Aven și Oleg Deripaska.

„Evenimentele din Ucraina sunt cu adevărat tragice. Avem nevoie urgent de pace”, a declarat Andrei Melnicenko pentru Reuters. Oligarhul în vârstă de 50 de ani s-a născut în Belarus și are o mamă ucraineancă.

„Ca rus prin naționalitate, bielorus prin naștere și ucrainean prin sânge, simt o mare durere și uimire uitându-mă la popoare înfrățite care se luptă și mor”, a mai transmis acesta printr-un purtător de cuvânt care a transmis punctul de vedere prin email”.

Andrei Melnicenko a fost sancţionat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a măsurilor punitive extinse împotriva oligarhilor ruşi.

Potrivit UE, Melnicenko deţine principalul producător de îngrăşăminte EuroChem Group şi compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului UE, care a autorizat sancțiuni împotriva lui Melnicenko, a menționat că el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin după invazia Ucrainei pentru a discuta posibilul impact economic al sancțiunilor impuse de UE și SUA.

Purtătorul de cuvânt a lui Melnicenko a declarat, pentru Reuters, că pe 9 martie Melnicenko și-a dat demisia ca membru al consiliului de administrație și ca director neexecutiv din EuroChem și SUEK și s-a retras ca beneficiar din acestea.

Melnicenko „nu are nicio legătură cu evenimentele tragice din Ucraina”, a spus purtătorul său de cuvânt. „Nu are nicio afiliere politică”, a adăugat acesta.

Autorităţile italiene au confiscat, vineri, mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko, potrivit unui comunicat al poliţiei financiare a Italiei, citată de CNN. Iahtul  – numit SY A – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) şi se afla în portul Trieste. Acesta este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.