Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile italiene susțin că au…

Autoritățile italiene susțin că au confiscat iahtul de 578 de milioane de dolari deţinut de oligarhul rus Andrei Melnicenko – VIDEO

Foto: Getty Images

Autorităţile italiene au confiscat, vineri, mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko, potrivit unui comunicat al poliţiei financiare a Italiei, citată de CNN.

Iahtul  – numit SY A – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari) şi se afla în portul Trieste.

Acesta este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.

Andrei Melnicenko a fost sancţionat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a măsurilor punitive extinse împotriva oligarhilor ruşi.

Potrivit UE, Melnicenko deţine principalul producător de îngrăşăminte EuroChem Group şi compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului UE, care a autorizat sancțiuni împotriva lui Melnicenko, a menționat că el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin după invazia Ucrainei.

Noi bombardamente au avut loc, sâmbătă dimineață, în Ucraina. Focuri de artilerie lovesc zonele rezidenţiale. Situaţia din oraşul Mariupol, din sud-estul Ucrainei, este critică, susţin oficialii. Ucraina avertizează că vecina Belarus ar putea plănui o invazie pe teritoriul său şi acuză Rusia că încearcă să-şi tragă aliatul în război organizând atacuri aeriene de pe teritoriul Belarusului. Preşedintele SUA, Biden, s-a alăturat aliaţilor pentru a lovi Moscova în ceea ce priveşte comerţul şi a închide fondurile de dezvoltare, precum şi interzicerea importurilor de fructe de mare, vodcă şi diamante ruseşti.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.