Ministrul român de Externe despre cazul Carinei Țurcan, arestată la Moscova

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri, 20 iunie 2018, că, dacă va fi nevoie, ar putea oferi sprijin consular Carinei Țurcan, arestată zilele trecute la Moscova, pentru acuzații de spionaj în favoarea României.  Ministrul declară că aceasta ar avea și cetățenia României, într-o declarație citată de Agerpres.

Teodor Meleșcanu a declarat că MAE al României nu a primit o comunicare oficială din Federația Rusă privind acest caz, dar spune că „este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii, are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne”, a afirmat Meleşcanu, citat de Agerpres.

El a adăugat că “singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, a spus ministrul român de Externe.

Menționăm, totuși, că potrivit unui decret al Președintelui R.Moldova din 2016, Carinei Țurcan i-a fost retrasă cetățenia R.Moldova.

Marți, 19 iunie, la Moscova a fost arestată Carina Țurcan, membră a Consiliului de directori și acționară a holdingului rus „Inter RAO”. Carina Țurcan este născută în Moldova și este acuzată de forțele de securitate ale Federației Ruse de spionaj în favoarea României, fiind  întemnițată în închisoarea Lefortovo din capitala Rusiei.

Potrivit datelor publice, Carina Țurcan s-a născut în 1974 în Moldova, și-a făcut studiile universitare la Chișinău, a lucrat în cadrul firmei juridice „Țurcan & Țurcan”, iar din 2010 – activează în cadrul holdingului energetic rus, se arată într-un articol al ZdG.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *