Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Merkel și Ban Ki-moon despre…

Merkel și Ban Ki-moon despre femei și bărbați

Liderii mondiali au ajuns la înțelegerea de a înlătura discrepanțele de gen. Reuniunea istorică la New York, unde s-au convocat peste 80 de lideri mondiali, în cadrul Națiunilor Unite pentru a se angaja personal la eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei până în 2030 și pentru a anunța acțiuni concrete și măsurabile ce vor impulsiona schimbări rapide în statele lor.

Evenimentul marchează un început istoric, prezentând angajamentele luate de către șefii de state și de guverne. De altfel, a fost singurul subiect care s-a bucurat de atenție politică la un asemenea nivel în cadrul Summitului ONU, ce a avut loc între 25-27 septembrie, unde a fost adoptată Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG).

Republica Populară Chineză, care a găzduit în 1995 cea de-a Patra Conferință Mondială a Femeilor, și Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) au co-găzduit „Reuniunea Liderilor Mondiali cu privire la Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor: un angajament la acțiune”.

Angajamentele își propun să acopere o gamă largă de subiecte abordând cele mai stringente bariere
pentru femei, precum sporirea investițiilor în asigurarea egalității de gen, obținerea unei reprezentări
egale a femeilor în toate nivelurile de luare a deciziilor, eliminarea cadrului legal discriminatoriu și
abordarea normelor sociale care perpetuează discriminarea și violența față de femei.

Xi Jinping, președintele Republicii Populare Chineze, a participat la deschiderea evenimentului. El a menționat că „mai avem un drum lung de parcurs în realizarea egalității de gen. Comunitatea
internațională ar trebui să reafirme spiritul Conferinței de la Beijing cu un angajament reînnoit și cu
eforturi mai mari pentru a promova egalitatea de gen. În acest sens, China va face mai multe pentru a spori egalitatea de gen, devenind politica sa de bază, și va sprijini femeile în realizarea propriilor vise și aspirații atât în carieră, cât și în viață. Femeile din China vor juca, de asemenea, un rol important în mișcarea globală a femeilor și vor avea contribuții în sporirea egalității de gen în lume”.

Președintele Xi Jinping a anunțat că, pentru a sprijini abilitarea femeilor în întreaga lume, dar și
activitatea UN Women, China va contribui cu 10 milioane de dolari pentru implementarea Declarației de la Beijing și a Platformei pentru Acțiune, dar și pentru realizarea obiectivelor de pe Agenda de Dezvoltare post-2015. Președintele Xi a mai declarat că Republica Populară Chineză va sprijini femeile și fetele din alte țări în curs de dezvoltare prin furnizarea asistenței medicale, formării profesionale, finanțarea pentru educație și alte tipuri de asistență.

În cuvântul său de deschidere, Secretarul General a ONU, Ban Ki-moon, s-a adresat direct liderilor
mondiali, spunând: „În calitate de șefi de stat și de guvern aveți puterea și responsabilitatea de a vă
asigura că egalitatea de gen este și rămâne o prioritate națională”. El a conturat trei domenii de acțiune: „În primul rând, vă îndemn să creați și să implementați activ politici coerente privind egalitatea de gen.

În al doilea rând, oferiți finanțare semnificativă pentru egalitatea de gen, astfel încât angajamentele să devină realitate. Și în al treilea rând, monitorizați progresul, astfel încât toate guvernele să poarte
responsabilitate pentru angajamentele asumate, astăzi, aici”.

„Liderii mondiali își asumă responsabilitatea personală pentru angajamentul lor în promovarea egalității de gen și emanciparea femeilor”, a subliniat sub-secretarul general ONU și directorul executiv al UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka. (…)

Cancelarul german, Angela Merkel, în calitate de prim lider mondial, a declarat: „Avem nevoie de femei pentru pace, avem nevoie de femei pentru dezvoltare. Acest lucru l-am subliniat și în cadrul Summitului G7 din acest an prin angajamentul nostru cu privire la emanciparea femeilor și inițiativa de a lansa oportunități de formare profesională și antreprenoriale pentru femeile din țările în curs de dezvoltare. În Germania, am extins serviciile de îngrijire a copilului și avem, într-un final, o lege privind accederea femeilor în funcții de conducere. În 1995, cu toții ne-am angajat să punem în aplicare Platforma de Acțiune de la Beijing. Acum ne asumăm un nou angajament în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (numărul 5). Angajamentele sunt bune. Acțiunea este și mai bună. Să acționăm!”

În timp ce acțiunile anunțate sunt diverse, se așteaptă ca acestea să se alinieze în spatele unui mesaj
comun: Obiectivele de Dezvoltare Durabilă nu pot fi realizate în lipsa egalității de gen. Dacă țările ar acționa imediat pentru a transpune obiectivele în acțiune și ar înlătura lacunele rămase în cadrul
Platformei de Acțiune de la Beijing din 1995, egalitatea de gen va putea fi asigurată la nivel mondial până în 2030.

Reuniunea Liderilor Mondiali, inițiată de UN Women, este punctul culminant al unei lungi călătorii de 18 luni, având ca scop revizuirea statutului de implementare a Platformei de Acțiune de la Beijing cu ocazia celei de-a 20-a aniversări. 167 de țări, ceea ce este un record mondial, au întreprins revizuiri ale cadrelor normative naționale pentru a evalua progresul, dar și lacunele, drept bază pentru noi planuri de acțiuni naționale în realizarea abilitării femeilor și egalității de gen.