Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisia Europeană anunță despre un…

Comisia Europeană anunță despre un pachet de sancțiuni masive și intenția de a opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen declară că, în legătură cu situația din Ucraina, astăzi vor fi prezentate  liderilor europeni spre aprobare un pachet de sancțiuni masive și direcționate. Totodată, se anunță despre intenția de a îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și de a opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene. 

„Mai târziu, astăzi, vom prezenta liderilor europeni spre aprobare un pachet de sancțiuni masive și direcționate. Cu acest pachet, vom viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului acestora la tehnologii și piețe care sunt cheie pentru Rusia.

Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea acesteia de a se moderniza. Și în plus, vom îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și vom opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene.

Ca și în cazul primului pachet de sancțiuni, suntem strâns aliniați cu partenerii și aliații noștri – Statele Unite, Regatul Unit, Canada, dar și, de exemplu, Japonia și Australia. Aceste sancțiuni sunt concepute pentru a afecta interesele Kremlinului și capacitatea lor de a finanța războiul.

Și știm că milioane de ruși nu vor război. Președintele Putin încearcă să întoarcă ceasul înapoi la vremurile imperiului rus. Dar, făcând acest lucru, el pune în pericol viitorul poporului rus. Fac un apel la Rusia să oprească imediat violența și să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. Nu îl vom lăsa pe președintele Putin să dărâme arhitectura de securitate care a dat Europei pace și stabilitate de-a lungul a mai multor decenii. Nu vom permite președintelui Putin să înlocuiască statul de drept cu forța. El nu ar trebui să subestimeze hotărârea și puterea democrațiilor noastre.

Istoria a demonstrat că societățile și alianțele construite pe încredere și libertate sunt rezistente și de succes. Și de asta se tem autocrații. Uniunea Europeană este alături de Ucraina și de poporul ei. Vom continua să-i sprijinim. Ucraina va prevala”, se spune în declarația președintei Comisiei Europene.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Detalii aici: LIVE TEXT/ Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și nave militare. Ministerul de Interne de la Kiev anunță cel puțin 6 morți, 7 persoane rănite și 19 persoane dispărute