Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE VIDEO/ Declarațiile Comandantului suprem…

LIVE VIDEODeclarațiile Comandantului suprem al R. Moldova, după ședința urgentă a CSS, în legătură cu situația din Ucraina: „Guvernul va cere ASTĂZI Parlamentului să declare stare de urgență în țară”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat joi dimineață, 24 februarie, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina.

Declarațiile președintei R. Moldova, Maia Sandu:

În această dimineață, Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine Ucraina încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională e unanimă în condamnarea acestui act de război. În acest context am convocat ședința CSS pentru a analiza situația creată. Am stabilit ca Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență în țară. Tot astăzi va fi convocată ședința CSE pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crize și provocărilor umanitare. Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor MAI pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate pe parcursul zilei vor fi publicate suplimentar publicului.

Solicit cetățenilor R. Moldova care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni.

La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit. Instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În același timp, Guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați.

Monitorizăm atent evoluția situației din țară și din regiune. Suntem în contact cu autoritățile din statele vecine și cu alți parteneri externi. În acest context, rugămintea mea către cetățeni este să fim cu toții mai înțelegători și să fim pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți.


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Între timp, cetățeni din unele regiuni ale R. Moldova – Bălți, Ocnița, Edineț, Orhei, inclusiv Chișinău, au postat mai multe mesaje pe rețelele de socializare în care spun să au auzit mai multe bubuituri în această dimineață și se întreabă ce se întâmplă și de unde vin sunetele.

Solicitat de ZdG, Biroul pentru Reintegrare spune că nu are încă o reacție în legătură cu situația din Ucraina.

Publicitate
Publicitate