Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Premierul Marii Britanii: „Marile bănci…

Premierul Marii Britanii: „Marile bănci ruseşti vor avea activele îngheţate şi vor fi excluse din sistemul financiar britanic”

Foto: Digi 24

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a prezentat joi, 24 februarie, cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei şi a afirmat că ucrainenii „se apără feroce” în faţa invaziei ruse, numindu-l pe Vladimir Putin un „agresor plin de sânge”, transmite The Guardian.

Prim-ministrul Boris Johnson a anunțat, în plenul Parlamentului Britanic, sancțiuni suplimentare după ce Rusia a început războiul în Ucraina: Principalele declarații:

  • Înghețăm toate activele băncilor rusești. Vom exclude băncile rusești din sistemul financiar britanic, cel mai puternic din Europa;
  • Jumătate din comerțul Rusiei este în dolari și lire. Vom interzice companiilor rusești să primească finanțare sau să se împrumute din UK.
  • Vom stabili un plafon maximal pentru depunerile cetățenilor ruși la noi în bănci.
  • Înghețăm activele pentru o sută de entități rusești, altele decât cele anunțate deja.
  • Companiei aeriene Aeroflot i se va interzice să mai opereze în Marea Britanie.
  • Vom introduce noi restricții asupra comerțului și vom controla exporturile. Vom da legi noi pentru a interzice exportul de obiecte către Rusia, inclusiv echipamente de înaltă performanță – telecomunicații și aerospațială.
  • Știu că Parlamentul este interesat de excluderea Rusiei din Swift, nimic nu este exclus.
  • În fiecare săptămână vom adăuga noi și noi sancțiuni Rusiei. Vom lucra cu aliații pentru a proteja alte state europene care nu sunt membre NATO, dar ar putea cădea victimă unei posibile agresiuni rusești.

Motivul dat de Putin, că vrea să denazifice Ucraina, este absurd. Mașinăria sa de război a fost asmuțită împotriva unei țări pașnice. Am tras concluzia că Putin a fost întotdeauna pregătit să atace. Este un agresor care crede în cuceriri de tip imperialist. Vom continua sprijinul pentru Ucraina. Ambasada noastră a fost mutată la Liov și continuă să comunice cu cetățenii britanici”, a mai declarat Boris Johnson.

Premierul britanic mai spune că aceste sancțiuni „vor limita capabilitățile tehnice și militare ale Rusiei pentru mai mulți ani. A făcut un apel și la poporul rus și cel ucrainean.

Spun poporului rus că nu pot să cred că această oroare este făcută în numele vostru. Poporului ucrainean le spun că suntem de partea sa. Aveți dreptul de a vă alege propria cale, un drept pe care îl vom susține permanent. Slavă Ucrainei!”, a declarat Boris Johnson.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Publicitate
Publicitate