Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 4 mii de ucraineni…

Peste 4 mii de ucraineni au ajuns în R. Moldova. Oficial ONU, pentru BBC: „Ne așteptăm la un număr mult mai mare”

Peste 4000 de cetățeni ucraineni au traversat frontiera Republicii Moldova, iar peste 100 au solicitat azil, informează Ministerul Afacerilor Interne. În total, au intrat în R. Moldova 6 343 de persoane, dintre care 4 244 de ucraineni și 1 656 de cetățeni moldoveni. Spre Ucraina s-au îndreptat 1 044 de cetățeni ai R. Moldova și 488 de cetățeni ucraineni.

Cele mai solicitate puncte de frontieră sunt MD-UA Palanca, Tudora și MD-RO Sculeni, Leușeni.

În total, solicitanți de azil sunt 108 cetățeni ai Ucrainei.

În Centrul Provizoriu de la Palanca, sunt antrenați 172 angajați, cu 31 unități tehnice ale MAI și 2 unități tehnice de la APL.

La ora 17:40, au fost înregistrați primii cetățeni străini, care au solicitat asistență. În total: 4 persoane.

Și BBC a relatat că peste 4 000 de persoane, majoritatea femei și copii, au ajuns în Republica Moldova din Ucraina. Încă nu este clar dacă intenționează să rămână aici sau să ajungă în România, notează corespondentul BBC pentru Europa de Est.

O explicație pentru numărul mare de femei și copii este că autoritățile ucrainene împiedică plecarea bărbaților de vârstă militară, dar nu există o confirmare oficială în acest sens, mai notează sursa citată.

„Ne așteptăm la un număr mult mai mare”, a declarat Roland Schilling, reprezentant regional al Agenției ONU pentru Refugiați în Chișinău, pentru BBC.

„Suntem conștienți că se formează cozi mari la punctele de trecere a frontierei. Ne pregătim răspunsul umanitar împreună cu alte agenții ONU”, a adugat acesta.

ONU a avertizat anterior că o invazie în Ucraina ar putea declanșa o criză pe scară largă a refugiaților, subliniază BBC.