PIB-ul Ucrainei a crescut cu mai mult de 4% în ultimele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Război în Ucraina, ziua 870
UPDATE 22:26 PIB-ul Ucrainei a crescut cu 4,1% în ultimele șase luni, comparativ cu primele șase luni din 2023, cu o creștere de 1,1% în iunie, a raportat Ministerul Economiei de la Kiev pe 12 iulie.
„În cursul lunii iunie, economia a funcționat în condiții dificile de întrerupere a energiei electrice. Cu toate acestea, datorită adaptabilității ridicate la condiții dificile și a experienței în a răspunde la astfel de provocări, economia ucraineană a continuat să crească. Printre factorii care au contribuit la acest lucru se numără rata ridicată a exporturilor de produse miniere și metalurgice și începerea timpurie a recoltării culturilor de iarnă.
Funcționarea stabilă a coridorului maritim ucrainean și capacitatea anumitor întreprinderi de a asigura accesul stabil la energie electrică prin importuri directe sunt, de asemenea, factori pozitivi care au influențat creșterea economică”, a declarat ministra Economiei, Iulia Sviridenko.
Potrivit acesteia, creșterea economică în prima jumătate a anului 2024, de 4,1 %, este în prezent în conformitate cu previziunile actualizate ale guvernului, conform cărora creșterea PIB-ului real ar trebui să ajungă la 3,5 % în 2024.
În același timp, analiza arată că deficitul de personal calificat are un impact negativ asupra așteptărilor întreprinderilor.
În general, potrivit ministrei, dinamica pozitivă a comerțului intern a continuat în iunie. Sectorul construcțiilor a înregistrat, de asemenea, o creștere, principalele motoare ale creșterii fiind finanțarea bugetară pentru refacerea infrastructurii critice deteriorate, reconstrucția capitalului și repararea drumurilor în zonele de urgență. A existat, de asemenea, o creștere semnificativă în agricultură datorită unui început mai timpuriu al recoltei datorat condițiilor meteorologice, care a permis țării să cultive mai multe terenuri și să recolteze mai multe culturi.
UPDATE 22:10 Trei persoane au fost rănite în urma detonării unei mine tripwire în timp ce încercau să se evacueze din satul Stariția, regiunea Harkiv, la 12 iulie, a raportat Procuratura locală.
Șase persoane se deplasau printr-o centură forestieră când mina a detonat. În timp ce trei persoane au suferit leziuni provocate de explozie, celelalte trei au avut stres acut, potrivit procurorilor.
UPDATE 19:00 Cel puțin 5 persoane au fost ucise și 17 rănite în bombardamentele de astăzi din regiunea Donețk, conform guvernatorului Vadim Filașkin.
„Pentru a doua zi la rând, orașul Mîrnohrad a fost atacat. Potrivit informațiilor preliminare, astăzi au avut loc două lovituri în oraș: lângă o clădire administrativă și lângă o stație de transport public. (…) Kosteantînivka a fost, de asemenea, sub foc. Rușii au lovit teritoriul întreprinderii de acolo, omorând 2 persoane și rănind 3”, a comunicat mai devreme guvernatorul regiunii Donețk.
Ulterior, acesta a anunțat că și orașul Lîman a fost atacat, fiind rănite patru persoane.
„Bomba a căzut în sectorul privat, avariind case și distrugând mașini.
În plus, numărul victimelor bombardamentelor din Mîrnohrad a crescut – în prezent, există 3 morți și 10 răniți.
Acestea sunt informații preliminare despre bombardamentele de seară din regiunea Donețk, cifrele finale pot varia în continuare”, a spus Filașkin.
UPDATE 13:10 Una dintre clădirile spitalului de copii Okhmatdyt, care a fost lovită de o rachetă trasă de ruși, nu mai poate fi reparată, relatează Hromadske, citându-l pe ministrul sănătății, Viktor Liashko.
Acest lucru a fost declarat de ministrul sănătății Viktor Liashko în cadrul unei ședințe de informare din 12 iulie.
„Știm clar că această clădire nu poate fi restaurată. Și acum suntem în procesul de inspecție tehnică a clădirii tehnice vechi. Cel mai probabil, și aceasta va fi supusă demolării”, a declarat Liashko.
Directorul general al Okhmatdyt, Volodymyr Zhovnir, a explicat că toate clădirile spitalului au fost deteriorate, dar gradul de deteriorare variază.
Potrivit presei ucrainene, un act care va arăta costul restaurării spitalului urmează să fie finalizat, iar săptămâna viitoare Okhmatdyt va selecta o companie pentru a efectua lucrările de construcție.
De asemenea, unele dintre clădirile istorice au fost păstrate pe teritoriul Okhmatdyt, astfel încât Ministerul Culturii trebuie să evalueze daunele aduse acestora ca obiecte de patrimoniu cultural.
Potrivit ministrului, pentru restaurare au fost alocate peste 800 de milioane UAH, inclusiv bani primiți pe conturile de caritate ale spitalului și fonduri de stat.
Prioritatea va fi reparațiile în clădirea 1, clădirea nouă, înlocuirea echipamentelor medicale deteriorate, proiectarea și construcția unei clădiri noi. Statul va finanța apoi deficitul rămas.
Potrivit unei estimări preliminare, este nevoie de 360-400 milioane UAH pentru a înlocui echipamentul, dar inginerii analizează dacă există defecțiuni în echipamentul general, scrie Hromadske.
Lyashko a declarat că filantropii și producătorii sunt gata să ajute la furnizarea de echipamente medicale. Tot ceea ce nu este furnizat va fi achiziționat din banii care se află deja în contul spitalului.
UPDATE 11:22 Liderii a 23 de țări au semnat, în cadrul summitului NATO de la Washington, „Acordul Ucrainean”, care garantează sprijin Ucrainei până la victoria în războiul cu Rusia, relatează The Moscow Times.
„Confirmăm că securitatea Ucrainei este o parte integrantă a securității regiunii euroatlantice și dincolo de aceasta și că intenționăm să sprijinim Ucraina până când va obține victoria împotriva agresiunii ruse”, se arată în textul documentului.
Statele semnatare s-au angajat să ofere Kievului „ajutor constant” în domeniul securității, armamentului modern, industriei de apărare, precum și sprijin economic necesar. De asemenea, aceste țări trebuie să intensifice eforturile pentru construirea „forțelor viitoare” ale Ucrainei, care să poată menține capacitatea de apărare a țării și să descurajeze Rusia.
În cazul în care Rusia atacă din nou Ucraina după încheierea actualelor lupte, țările semnatare au convenit „să se reunească rapid și colectiv la cel mai înalt nivel” pentru a stabili pașii următori de sprijin pentru Kiev. Se preconizează că, în cazul unui „viitor atac”, Ucrainei i se va acorda asistență în domeniul securității, iar împotriva Rusiei vor fi impuse sancțiuni.
Documentul a fost semnat de SUA, Canada, Lituania, Letonia, Belgia, Luxemburg, Cehia, Olanda, Danemarca, Norvegia, Estonia, Polonia, Portugalia, Finlanda, Slovenia, Franța, Spania, Germania, Suedia, Islanda, Italia, Marea Britanie, Japonia, precum și Ucraina însăși. Totuși, în primul paragraf al documentului sunt menționate doar 21 de state (fără Cehia și Slovenia), precum și Consiliul European și Comisia Europeană.
În prezent, NATO are 32 de membri. Documentul nu a fost semnat de Albania, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Macedonia de Nord, România, Slovacia, Turcia, Croația și Muntenegru.
La finalul summitului NATO, desfășurat între 9 și 11 iulie la Washington, țările alianței au adoptat o declarație în care subliniază că „viitorul Ucrainei este în NATO”. Ele au menționat că vor continua să sprijine Kievul „pe calea ireversibilă către integrarea euroatlantică completă”. Oficial, Ucraina va fi invitată să devină membră a blocului militar „atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite”, se arată în document.
Kremlinul a declarat că NATO este „de facto pe deplin implicat în conflictul militar din Ucraina, iar scopul alianței este menținerea confruntării”.
UPDATE 8:39 Președintele american Joe Biden a folosit accidental, joi, 11 iulie, numele președintelui rus Vladimir Putin când l-a prezentat pe șeful de la Kiev, Volodîmîr Zelenski, la summitul NATO. Time punctează că această „gafă” va amplifica cererile ca Biden să se retragă din cursa pentru un nou mandat de președinte.
În încheierea declaraţiei sale, Biden i-a dat cuvântul lui Zelenski: „Acum vreau să dau cuvântul preşedintelui Ucrainei, care are mult curaj şi determinare”. Biden a spus: „Doamnelor şi domnilor, preşedintele Putin!”, retrăgându-se de la microfon.
Dându-şi seama imediat de greşeală, Biden a precizat: „Preşedintele Putin! Îl vom învinge pe preşedintele Putin. Preşedintele Zelenski. Sunt atât de concentrat pe ideea de a-l învinge pe Putin. Trebuie să ne preocupe asta. Oricum, domnule preşedinte…”.
„Sunt mai bun”, a spus Zelenski glumind şi strângându-i mâna lui Biden.