Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Klaus Iohannis, la întâlnirea cu…

Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Charles Michel: „Acțiunea destabilizatoare a Federației Ruse nu se limitează la Ucraina”

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, 27 martie, la Palatul Cotroceni, pe președintele Consiliului European, Charles Michel. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina și despre situația de securitate din R. Moldova.

În cadrul întrevederii, potrivit Administrației Prezidențiale de la București, Klaus Iohannis a declarat că „acțiunea destabilizatoare a Federației Ruse nu se limitează la Ucraina” și că în actualul context de securitate, R. Moldova „are nevoie de tot sprijinul din partea UE”.

„Acțiunea destabilizatoare a Federației Ruse nu se limitează la Ucraina. Am prezentat Președintelui Consiliului European evaluarea noastră privind situația din R. Moldova, care este în prezent ținta unor amenințări și acțiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european.

Pentru a face față acestei presiuni, R. Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene și mă bucur că Președintele Consiliului European împărtășește această viziune.

La nivelul Consiliului European, la reuniunea de săptămâna trecută, am mandatat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin pentru R. Moldova înainte de următoarea noastră întâlnire din iunie.

Totodată, Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă care să ofere sprijin concret în combaterea amenințărilor hibride. Continuăm, de asemenea, să promovăm propunerea noastră de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din R. Moldova, ca răspuns la acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită oficială la București, a declarat, încercările Rusiei de a destabiliza situația din R. Moldova trebuie să „oprească imediat”.

„Cei din Rusia și aliații lor au mărit eforturile de a destabiliza situația din R. Moldova prin organizarea manifestațiilor și a altor activități. Aceste eforturi de a destabiliza R. Moldova trebuie să oprească imediat. (…) Voi fi mâine la Chișinău unde o să mențin din nou sprijinul nostru pentru R. Moldova. Cei din R. Moldova au nevoie de ajutorul nostru și noi vrem să fim solidari cu ei”, a declarat Charles Michel la întrevederea cu președintele Ucrainei.


Pe 12 martie, șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că Inspectoratul General al Poliției (IGP) a destructurat operațiunea planificată în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.

Conform șefului IGP, în eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova ar fi implicate serviciile specializate din Federația Rusă. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.

Câteva zile mai devreme, pe 10 martie, Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică al SUA, John Kirby, a declarat, tot pe 10 martie, că Statele Unite ale Americii nu văd în acest moment nicio amenințare militară iminentă la adresa R. Moldova. Totuși, SUA consideră că Rusia încearcă să submineze Guvernul de la Chișinău. Oficialul american susține că proteste care sunt organizate la Chișinău ar fi sprijinite de Federația Rusă pentru a aduce o „guvernare mai pro-rusă în capitală”.