Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ 10 mii de dolari…

VIDEO 10 mii de dolari pentru fiecare persoană care urma să asigure provocarea forțelor de ordine. Detalii de la șeful Poliției Naționale privind destructurarea unei operațiuni de destabilizare a R. Moldova

Sursa foto: ZdG

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a destructurat operațiunea planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”. Declarațiile au fost făcute de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă, unde a oferit detalii despre schema pusă la cale de unii cetățeni ai Federației Ruse.

În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.

Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, mai spune șeful Poliției Naționale.


Declarații ale șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu:

„(…) Poliția, de comun cu Procuratura, a stabilit câteva repere de lucru în contextul destabilizării, dezordinilor, care urmau să aibă loc în municipiul Chișinău. La acest capitol, pe lângă acțiunile multiple documentate anterior, organizatorii acestor evenimente au avut câteva obiective unde trebuiau să fie antrenate diferite categorii de persoane în contextul destabilizării. Unele legate de crearea haosului, altele – persoanele cu dizabilități care, în unele situații sunt și fără discernământ, trebuiau să realizeze anumite acțiuni. Cel mai grav este aceea că în acest proces sunt implicate servicii specializate din afara R. Moldova, care urmau și urmează să creeze planuri de destabilizare a ordinii și securității statului R. Moldova.

În perioada de lucru pe aceste compartimente, ca informație operativă în adresa Poliției au ajuns informații despre organizarea de către serviciile specializate din Rusia a unor acțiuni de destabilizare pe teritoriul țării noastre, în timpul protestelor care urmează să aibă loc, inclusiv și pentru ziua de astăzi care urmează să se desfășoare (…). Agentul nostru sub acoperire care a fost infiltrat în toată această grupare a intrat în contact direct cu persoana atât din Federația Rusă, care se prezenta sub pseudonimul „Main Sandu”, care ulterior dirija acțiunile cu altă persoană cu cetățenie atât a R. Moldova, cât și cetățenie a Federației Ruse, dar cu domiciliul în Rusia. Mai mult ca atât, acest cetățean venit din Federația Rusă, care urma să asigure acțiunile de instruire în vederea destabilizării ordinii publice, a mai venit o dată în luna ianuarie în Moldova, unde și-a perfectat un alt pașaport, fiind schimbat în repetate rânduri numele de familie pe care îl deținea (…).

Urmau să fie organizate în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, care trebuiau pe anumite adrese în municipiul Chișinău să fie cazate. Iar această persoană venită din Rusia pe 9 martie avea obiectivul de a merge la fiecare adresă de a face instructajul, de a pregăti și prin comunicare directă cu persoana din Federația Rusă, care coordona toate măsurile și activitățile, să stabilească măsurile de mai departe (…). O să vedeți care erau sumele ce urmau a fi acordate persoanelor cu anumite însemne care trebuiau să stea în față și să asigure provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru alte persoane care trebuiau să vină din spate și să meargă la destabilizare. Sumele ajung pentru fiecare persoană până la 10 mii de dolari (…). Persoanele comunică foarte clar despre legăturile cu anumite forțe de opoziție din Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați, suport și acordul corespunzător (…). Persoanele respective erau racolate din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor (…).

Operațiunea s-a desfășurat ieri, 11 martie, unde au fost ridicate 25 de persoane și conduse la INI. Marea majoritate a început și conlucrează cu forțele de ordine, unde dau depoziții. 7 dintre acestea au fost reținuți ca lideri ai grupărilor respective (…). La fel, un lucru foarte interesant este faptul că această grupare de fapt atât de bine pregătită avea posibilitatea inclusiv de a perfecta diferite acte de identitate, vize de o calitate superioară, prin aplicări de scanere specializate anume în scopul ca aceste persoane să poate veni pe teritoriul R. Moldova sub paravanul diferitor vize ale altor state (…)”, a declarat șeful Poliției Naționale.

Pe 11 martie, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au declarat că dețin informația că pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, se intenționează „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.

În acest context, IGP a solicitat organizatorilor și participanților „să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului”.

„Cerem, în mod special, asociației obștești cu insigne și însemne ilegale, care se deplasează în fața coloanei de participanți să fie cu fețele descoperite”, susținea IGP.