Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul adună trupe la granița…

Israelul adună trupe la granița cu Fâșia Gaza, în mijlocul focului de rachete și al atacurilor aeriene

Militanții palestinieni din Gaza au tras zeci de rachete asupra Israelului după ce atacurile sale aeriene au ucis comandanții superiori și au doborât un alt bloc de turn acolo, transmite BBC.

Între timp, Reuters transmite că Israelul a început joi să adune trupe armate de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza, în timp ce Hamas a continuat să lanseze rachete asupra teritoriului israelian.

Comunitatea internațională a cerut oprirea ostilităților dintre cele două părți, acestea fiind cele mai violente din ultimii ani.

Escalada, care a început luni, a declanșat proteste violente în Israel între evrei și arabi israelieni.

O rachetă lansată din enclava palestiniană a lovit o clădire din apropierea capitalei Tel Aviv, rănind cinci oameni, a anunțat poliția israeliană. Sirenele de avertizare au fost l lansate în multe orașe din sudul Israelului, iar mii de oameni au fugit să se adăpostească.

Într-un nou val de bombardamente realizate joi, Israelul a distrus o clădire rezidențială cu șase etaje din orașul Gaza, în timp ce un bărbat a fost ucis de o rachetă israeliană în orașul sudic Khan Younis. Cel puțin 72 de oameni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza în ultimele zile, când au început ostilitățile între cele două părți, punând și mai multă presiune pe spitalele care erau deja intens solicitate de pandemia de COVID-19. Șapte persoane au fost ucise în Israel, au anunțat forțele de apărare israeliene.

Un val de violențe între israelieni și minoritatea arabă s-a declanșat în mai multe orașe din Israel, fiind atacate sinagogi și având loc lupte pe străzi între arabi și evrei.

Israelul a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și se află în „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”, a anunțat un purtător de cuvânt al IDF (Forțele de apărare israeliene). Această mișcare aduce aminte de incursiunile armatei israeliene în teritoriile pastiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 și 2014.