Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Grevă generală a profesorilor din…

Grevă generală a profesorilor din România: „Este o grevă pentru demnitate”

Sursa: DIGI24

Mii de profesorii români protestează în Bucureşti, în contextul grevei generale din Educație începută pe 22 mai. Sindicaliştii din Educaţiei au ajuns, joi după-amiaza, în faţa Palatului Parlamentului, unde continuă protestul, pe fondul nemulţumirilor legate de ultima oferta avansată de autorităţile române în vederea încheierii grevei generale, scrie Agerpres.

Aceştia s-au adunat în jurul orei 11:00 în Piaţa Victoriei, iar la ora 12:00 liderii de sindicat au anunţat că resping oferta Guvernului.

„Colegii veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât, acestei oferte. Greva declanşată de noi este o grevă care nu mai este legată în acest moment numai de revendicări salariale, este o grevă pentru demnitate, este o grevă pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţământ, este o grevă pentru respect. Vreau astăzi, în numele colegilor mei, să fac un gest care aparent este simbolic. Această carte reprezintă esenţa proiectului România Educată. Din păcate, în acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului României devine un conţinut lipsit de sens şi o las aici, în faţa dumneavoastră, împreună cu un pix, pentru a se înţelege că România se îndreaptă către statutul de România eşuată”, a subliniat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

În faţa sediului Guvernului s-au aflat şi reprezentanţi ai elevilor.

Ulterior, cei prezenţi în Piaţa Victoriei au pornit în marş spre Palatul Parlamentului.

În urma întâlnirii de miercuri seara de la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), secretarul general al Guvernului României, Marian Neacşu, a declarat că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1 000 de lei în iunie şi 1 500 de lei în octombrie.

„S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie”, a spus Neacşu.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.