Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Germania: Naturalizare mai rapidă și…

Germania: Naturalizare mai rapidă și dubla cetățenie permisă (DW)

Sursa: DW

În Germania, dubla cetățenie era posibilă doar în cazuri excepționale. Regula urmează să fie schimbată. Pentru oamenii afectați, aceasta este o reformă binevenită. Însă ea vine foarte târziu, potrivit Deutsche Welle (DW).

Guvernul federal a convenit asupra unei reforme a legii cetățeniei. Proiectul de lege al ministrului de interne Nancy Faeser (politiciană social-democrată) are ca scop simplificarea considerabilă a naturalizării și facilitarea dublei cetățenii.

Aceasta este una dintre reformele pe care coaliția de la Berlin, formată din Partidul Social-Democrat, Partidul Verzilor și Partidul Liberal-Democrat, și le-a propus încă de la preluarea mandatului în toamna anului 2021. Deutsche Welle a relatat de mai multe ori despre acest plan iar în decembrie anul trecut a intervievat oameni pe care inițiativa îi privește în mod direct.

Unul dintre ei este Marc Young. Pentru el, schimbarea vine cu zece ani prea târziu. „La vremea respectivă, aș fi fost cel mai loial german pe care vi-l puteți imagina”, a declarat el pentru Deutsche Welle. „Însă pur și simplu nu am vrut să renunț la cetățenia mea americană. Dacă îți păstrezi vechea cetățenie, asta nu înseamnă loialitate divizată, așa cum susțin mulți conservatori germani. Arată doar cine ești cu adevărat”. Young, care locuiește în Germania de 20 de ani, spune că interminabila dezbatere politică privind cetățenia multiplă l-a obosit.

Iată ce urmează să se schimbe în mod concret

Modificările avute în vedere fac parte dintr-o reformă de amploare a legislației germane privind cetățenia și care este menită să atragă lucrători calificați pe piața forței de muncă din Germania.

În viitor, cei care locuiesc legal în Germania vor putea solicita un pașaport german după numai cinci ani, în loc de opt ani, cum este cazul în prezent. „În cazul unor realizări speciale în materie de integrare”, cum ar fi cunoștințe excepționale de limba germană sau performanțe deosebit de bune la școală și la locul de muncă, perioada poate fi chiar redusă la trei ani.

Copiii născuți în Germania din părinți străini vor deveni automat germani dacă unul dintre părinți a avut deja „reședința obișnuită legală” în Germania timp de cinci ani.

Cei care doresc să devină germani nu ar mai trebui să fie nevoiți să renunțe la vechea lor cetățenie. Problema așa-numitului pașaport dublu a fost subiectul unor dispute politice recurente, conservatorii germani vorbind nu o dată despre „bagatelizarea” cetățeniei germane.

Mult mai multe naturalizări în alte țări din UE

De altfel, prin această reformă, Germania nu face decât să se alăture altor țări europene în ceea ce privește legislația privind cetățenia. La nivelul UE, Suedia avea cea mai mare proporție de străini naturalizați în 2020 (8,6%), în timp ce în Germania cifra era de numai 1,1%. „Legea germană privind cetățenia se bazează pe principiul prevenirii cetățeniei multiple”, a declarat pentru DW Greta Agustini, avocat specializat în imigrație, vorbind despre situația juridică actuală. 

Până acum, mulți dintre clienții avocatei au întâmpinat dificultăți când au solicitat pașaport german. „Ei nu vor să renunțe la vechea cetățenie, dar vor să aibă și cetățenie germană”, spune avocata.

Potrivit Biroului Federal de Statistică, aproximativ 2,9 milioane de persoane trăiesc în prezent în Germania cu mai multe naționalități. Aceasta reprezintă aproximativ 3,5% din populație.

Respect și recompensă pentru generația „Gastarbeiter”

Grupul care resimte mai mult decât altele efectele legii germane privind cetățenia este cel al persoanelor de origine turcă. Mulți dintre ei au venit în Germania atunci când țara avea o nevoie disperată de forță de muncă. În timpul boom-ului economic din anii ´60, Republica Federală Germania a încheiat acorduri cu mai multe țări și a angajat – în principal ca simpli muncitori industriali – așa-numiți „Gastarbeiter” (muncitori invitați) din respectivele state.

Aslihan Yesilkaya-Yurtbay, de la asociația Comunitatea Turcă în Germania (TGD), consideră că reforma, deși tardivă pentru mulți dintre foștii lucrători invitați, este totuși o veste excelentă. „Pentru generația de lucrători invitați, acest pas înseamnă mai presus de toate recunoaștere și respect pentru viața și munca lor în această țară la ridicarea căreia au contribuit”, a declarat ea pentru DW. „Mulți oameni de origine turcă din prima și a doua generație se vor simți, cred, întăriți de acest lucru, dat fiind că au trăit permanent cu o dilemă identitară”.

Mulți oameni care așteptau această reformă și-au pierdut între timp speranța, spune ea. „Cred că, dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat, iar ei vor deveni oficial germani, poate că s-ar identifica mai mult cu Germania”, spune Yesilkaya-Yurtbay.

Nu mai există nimic emoțional

Marc Young spune că interacțiunea lui cu legislația Germaniei privind cetățenia i-a dat o idee despre ceea ce au simțit, timp de decenii, oamenii cu rădăcini turcești din această țară. Însă Young și-a crescut copiii în Germania și nu se gândește să mai plece din nou de aici.

Dacă planurile guvernului german vor deveni lege, probabil că va solicita cetățenia germană pe lângă cetățenia americană. Însă nu este nimic emoționant în treaba asta. „Toată chestiunea devine mai degrabă un simplu act administrativ”, recunoaște Marc Young.