Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După "Minsk 2" Uniunea Europeană…

După „Minsk 2” Uniunea Europeană se pregăteşte să introducă noi sancţiuni Moscovei

Cancelarul german, Angela Merkel a confirmat în faţa presei că UE va introduce noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Restricţiile vor fi impuse chiar după semnarea unor înţelegeri la negocierile de la Minsk, ce prevăd stoparea conflictului din Ucraina. Acest document de încetare a focului nu a fost semnat de către Preşedinţii Franţei, Federaţiei Ruse, Ucrainei şi cancelarul Germaniei, care au discutat în capitala belarusă timp de 16 ore. Documentul de încetare a focului a fost semnat de către aşa zisa „grupă de contact”, din care fac parte cei doi reprezentanţi ai regiunilor rebele, Doneţk şi Lugansk, Ucraina fiind reprezentată în acest grup de fostul preşedinte ucrainean Leonid Cucima, la ea participând şi reprezentanţii Federaţiei Ruse şi a Uniunii Europene.

Un document similar a fost semnat la Minsk în septembrie 2014, iar această înţelegere nu a funcţionat, în realitate s-a produs doar o escaladarea a conflictului din estul Ucrainei.

Totodată chiar în timpul tratativelor de ieri, 12 februarie, presa ucraineană a relatat despre numeroase convoaie de tehnică blindă şi armament rusesc care au trecut frontiera ucraineană. În aceiaşi zi a tratativelor, forţele guvernamentale ucrainene au anunţat despre intensificarea atacurilor insurgenţilor şi soldaţilor ruşi.

Astfel se pare că Minsk 2 s-a încheiat cu o înţelegere care nu va fi respectată, escaladarea conflictului va continua, iar sancţiunile impuse Kremlinului vor fi înăsprite. Fapt confirmat de către Angela Merkel într-un mod laconic. Întrebată de jurnalişti dacă vor fi adoptate sancţiunile amânate, Cancelarul german a răspuns „da”, fără alte comentarii, anunţă ria.ru.

Amintim că la data de 9 februarie reprezentanţii UE au anunţat că au ajuns la o înţelegere de a aplica noi sancţiuni Moscovei, care trebuiau să intre în vigoare la data de 16 februarie. Aceste interdicţii au fost amânate la cererea Ucrainei, înaintea tratativelor de pace care au avut loc ieri.

La rândul său preşedintele francez, Francois Hollande a declarat că dacă Federaţia Rusă nu va îndeplini înţelegerile convenite în cadrul întâlnirilor de la „Minsk 2”, presiunea asupra Moscovei va creşte.

sursa foto:reuters.com