Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Vladimir Putin a abrogat…

DOC Vladimir Putin a abrogat un decret privind politica externă a Rusiei. Documentul prevedea și „căutarea unei soluții la problema transnistreană bazată pe respectarea suveranității R. Moldova”

Președintele Vladimir Putin și-a anulat decretul, din 2012, cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse. Decizia a venit în aceeași zi în care a ținut un discurs, de aproape două ore, în fața oficialilor ruși în care a justificat războiul desfășurat în Ucraina.

Documentul abrogat prevedea, printre altele, și că Rusia „va continua să participe în mod activ la căutarea unei soluții la problema transnistreană bazată pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului de neutralitate al R. Moldova în determinarea statutului special al Transnistriei”.

„Pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, am hotărât următoarele abrogarea decretului nr. 605 din 7 mai 2012 al președintelui Federației Ruse „cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse””, se menționează în decretul semnat marți, 21 februarie.

Decretul semnat de Vladimir Putin la 21 februarie:

Decret Vladimir Putin by Ziarul de Gardă on Scribd

Decretul cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse, din 2012:

0001201205070025 by Ziarul de Gardă on Scribd

Ziarul de Gardă a solicitat un comentariu de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, dar nu am primit un răspuns deocamdată.

La începutul lunii februarie, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a anunțat că un concept actualizat al politicii externe a Rusiei va fi publicat în viitorul apropiat.

Președintele rus Vladimir Putin a ținut marți, 21 februarie, discursul anual despre „starea națiunii” în fața parlamentului rus, la un an de la începutul invaziei rusă în Ucraina și la o zi după ce președintele american Joe Biden a vizitat Kievul.

Liderul de la Kremlin a spus că a inițiat „operațiunea militară specială” din Ucraina din „considerente de securitate”, dar că „escaladarea conflictului ucrainean este responsabilitatea elitelor din vest”.

Putin a enumerat ajutoarele acordate Ucrainei de către țările din cadrul G7 și a lansat mai multe acuzații la adresa Ucrainei și Occidentului.

„Nu ne-au lăsat nicio altă opțiune pentru apărarea Rusiei și a poporului nostru, alta decât cea pe care suntem forțați să o folosim astăzi. Vreau să repet: ei au fost cei care au declanșat războiul”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a declarat că „elitele din vest vor să transforme un conflict local în unul global”. „Cu cât mai multe arme cu rază lungă de acțiune” va acorda vestul Ucrainei, „cu atât mai departe vom fi nevoiți să îndepărtăm pericolul de țara noastră”, a declarat Putin cu referire la ajutoarele militare oferite Ucrainei de către Occident.