Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Dezvăluirile unui luptător rus în…

Dezvăluirile unui luptător rus în Ucraina: „Nu eram într-o armată, ci într-o bandă criminală”

Bondo Dorovskik, un om de afaceri din Rusia, s-a oferit voluntar să meargă în Ucraina „pentru a lupta împotriva fascismului și pentru a apăra ideologia rusă”, însă a văzut realitatea altfel decât cea de la televizor, relatează Euromaidan Press.

Voluntarul a descoperit rapid că situația din Donbas nu este așa cum a fost făcut să creadă și s-a înrolat, de fapt, „nu într-o armată, ci într-o bandă criminală”, a declarat el într-un interviu acordat variantei în rusă a Radio Svoboda.

„Chiar am crezut că Rusia este în pericol, că mercenarii luptă acolo și încearcă să ne invadeze țara, că Donbasul este un loc în care Rusia trebuie să își apere interesele”, a mărturisi el, declarând că nu a durat nici cinci minute de când a trecut granița pentru a-și da seama că lucrurile nu stau deloc așa.

Totodată, Dorovskik a recunoscut că televiziunile din Rusia au avut o influență foarte mare asupra lui, spunând că presa nu prezintă varianta reală a ceea ce se întâmplă în estul insurgent al Ucrainei.
De asemenea, omul de afaceri era sursprins să vadă că oamenii care mergeau să lupte în Ucraina nu erau verificați deloc. Puteau trece granița cu o copie a actelor de identitate, iar când treceau frontiera nu erau întrebați decât care este numele lor.

Voluntarii primeau arme, fără să a fi verificat dacă erau capabili să le manevreze. El a dezvaluit că unii dintre membrii brigăzilor își vindeau armele pe bani gheață, iar alții le foloseau tot pentru a obțne bani.
Mulți dintre cei care erau în brigada lui nu se interesau de politică, erau niște infractori, care căutau doar aventură sau se folosească de violență.

După ce s-a întors, Dorovskik i-a sfătuit pe voluntarii doritori să nu se ducă în Donbas.

„Este un patriotism fals. Nu e niciun fel de Rusie acolo. În schimb, are loc o adevărată agresiune. Mai mult, dacă te duci, vei face parte dintr-o bandă criminală”, a spus acesta, adăugând că, dacă Moscova nu s-ar fi implicat în estul Ucrainei, acum ar fi fost pace și nu ar mai fi murit mii de oameni.