Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum a putut un ministru…

Cum a putut un ministru mexican să fure peste 200 de milioane de dolari din bugetul statului

Autorităţile mexicane au depus o plângere pentru presupusa deturnare a peste 200 de milioane de dolari din bugetul public de către un fost ministru responsabil cu securitatea, scrie AFP, citat de presa română.

Potrivit AFP, Genaro Garcia Luna, ministru între 2006 şi 2012, a fost arestat la 9 decembrie în Texas, acuzat de complicitate la traficul de droguri şi că a acceptat sume de bani pentru a proteja cartelul Sinaloa.

După arestare, serviciile Ministerului mexican de Finanţe au descoperit transferuri de bani provenind de la “mai multe organisme de stat” spre întreprinderi ale familiei fostului ministru, a explicat, vineri, Santiago Neto, coordonatorul celulei de anchetă a ministerului, scrie Agerpres.

″În cursul anilor 2013, 2017 şi 2018, au existat transferuri în valoare totală de 2,6 miliarde de pesos (139 de milioane de dolari) şi pentru 77 de milioane de dolari în alte transferuri spre o întreprindere cu sediul în Panama care trimitea fonduri spre alte entităţi din Israel, Letonia, Panama, China, Statele Unite, Barbados şi Curaçao”, a detaliat Santiago Neto cu prilejul conferinţei de presă cotidiene a preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

“Ce ne interesează aici? Triangularea resurselor care arată spre întreprinderea familiei lui Garcia Luna şi mai ales că această întreprindere din Panama sfârşea prin a plăti la Miami stilul de viaţă al lui Garcia Luna”, a adăugat el.

Ministrul mexican, pus sub acuzare în procesul lui El Chapo

Garcia Luna a fost pus sub acuzare la sfârşitul lui 2018 cu ocazia procesului traficantului de droguri mexican Joaquin Guzman zis ‘El Chapo’. Un fost responsabil al cartelului Sinaloa a mărturisit atunci că i-a predat mai multe valize conţinând şase până la opt milioane de dolari mită, pentru a asigura protecţia cartelului.

El a respins imediat aceste acuzaţii ca “false”, pe contul său de Twitter.

Potrivit procurorului din Brooklyn, care şi-a exprimat speranţa că îl va judeca pe Garcia Luna la New York, fostul ministru mexican în vârstă de 51 de ani trăieşte în Florida din 2012 şi a depus cerere, în 2018, pentru obţinerea cetăţeniei americane, “minţind în legătură cu trecutul său criminal legat de cartelul Sinaloa”.