CtEDO: Rusia nu a investigat corespunzător asasinarea jurnalistei de investigație Anna Politkovskaia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a stabilit că Rusia nu a investigat corespunzător cine s-a aflat în spatele asasinării în 2006 a jurnalistei Anna Politkovskaia, transmite Agerpres, citând agenția dpa.

Rusia a condamnat un grup de bărbaţi care au pus în aplicare asasinatul asupra cunoscutei jurnaliste de investigaţii.

CtEDO a precizat însă că autorităţile ruse ar fi trebuie să ancheteze acuzaţiile familiei Annei Politkovskaia conform cărora oficiali din cadrul serviciului secret al Rusiei, FSB, sau din cadrul administraţiei autonome cecene sunt vinovaţi de comandarea crimei.

Anna Politkovskaia, critică faţă de politicile preşedintelui Vladimir Putin, scria despre abuzurile asupra drepturilor omului în Cecenia la momentul uciderii sale.

CtEDO a precizat că ancheta asupra celor care au comandat crima s-a concentrat asupra unui singur posibil suspect, un om de afaceri rus din Marea Britanie, decedat între timp.

Rusia nu a explicat de ce investigaţia s-a concentrat doar pe această pistă, a adăugat CtEDO. Conform deciziei CtEDO, din moment ce asasinatul a vizat o jurnalistă de investigaţie, autorităţile ar fi trebuit să caute orice legături între crimă şi activitatea victimei.

CtEDO a stabilit că mama, sora şi cei trei copii ai jurnalistei, care au depus plângerea, trebuie să primească despăgubiri în valoare de 20 mii de euro de la statul rus. Decizia CtEDO a fost stabilită cu cinci voturi la două. Cele două voturi împotrivă au fost date de un judecător rus şi de unul slovac.

Un tribunal din Rusia a condamnat în 2014 cinci bărbaţi pentru asasinarea jurnalistei, însă motivul crimei nu a fost niciodată stabilit, iar cei care au stat în spatele asasinatului rămân necunoscuţi.

Foto: Reuters

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *