Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comitetul de Miniștri al Consiliului…

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a suspendat calitatea de membru al Rusiei în Consiliul Europei

Calitatea de membru al Rusiei în Consiliul Europei a fost suspendată de Comitetul de Miniștri al CoE cu votul a 42 de țări membre din cele 47, după ce Rusia atacat Ucraina, scrie tvrain. O decizie în acest sens a fost adoptată vineri, 25 februarie, la Consiliul Europei de la Strasbourg.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a suspendat calitatea de membru al Rusiei în Consiliul Europei, potrivit vicepreședintelui Dumei de Stat Piotr Tolstoi.

Potrivit articolului 8 din Statutul Consiliului Europei, „orice membru al Consiliului Europei care a încălcat grav articolul 3 poate fi suspendat din drepturile sale de reprezentare și i se poate solicita să se retragă în temeiul articolului 7. Dacă acest membru nu respectă această solicitare, comitetul poate decide unilateral încetarea calității de membru al Consiliului de la data stabilită de comitet.”

Atacul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor. Prima zi de război s-a încheiat cu decesul a 137 de soldați ucraineni și reținerea mai multor cetățeni ruși care au organizat proteste anti-război în Federația Rusă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut liderilor europeni să ajute urgent ţara sa care este acum atacată de Rusia. Preşedintele american Joe Biden a acuzat că armata rusă a declanşat un asalt neprovocat asupra Ucrainei și a promis noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina.