Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Presa ucraineană scrie că rușii…

Presa ucraineană scrie că rușii au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl. Personalul a fost luat ostatic. Premierul Ucrainei confirmă

Forțele armate ruse au reușit să preia controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, scrie hromadske.ua, care o citează pe Alena Shevtsova, consiliera comandantului Forțelor terestre ale Forțelor armate ale Ucrainei. Aceasta a menționat că personalul centralei a fost luat ostatic. Sursa precizează însă că informația nu este încă una oficială.

„După o luptă crâncenă, controlul asupra centralei de la Cernobîl a fost pierdut. Starea obiectelor centralei și depozitul unde se păstrează deșeurile nucleare este necunoscută”, a declarat șeful Oficiului Președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak.

UPDATE/ Premierul ucrainean a confirmat că centrala de la Cernobîl a fost preluată în totalitate de forțele armate ruse.

Anterior, președintele Zelensky a declarat că soldații ucraineni luptă pentru a păstra controlul asupra centralei și că, atacul rușilor asupra centralei nucleare reprezintă „O declarație de război pentru toată Europa”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Cronologia evenimentelor din Ucraina. LIVE TEXT: