Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Insula Șerpilor, aflată la 45…

Insula Șerpilor, aflată la 45 de km de România, a ajuns în mâinile Rusiei. Zelenski: toți polițiștii de frontieră de pe insulă au fost uciși – VIDEO

Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost capturată de forțele ruse, a anunțat Poliția de Frontieră a Ucrainei, potrivit CNN. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că toți polițiștii de frontieră aflați pe insulă au fost uciși în atacul rușilor.


Infrastructura de pe insulă a fost distrusă în urma unui atac aerian și a unui bombardament de artilerie. Comunicațiile cu polițiștii de frontieră și cu forțele armate de pe insulă au fost întrerupte, potrivit postării de pe Facebook a instituției.

Insula Șerpilor, este unul dintre cele mai sudice puncte ale țării. Insula, care se află la aproximativ 20 de mile marine sud de coasta ucraineană, joacă un rol cheie în stabilirea limitelor apelor teritoriale. Populația insulei este formată în mare parte din polițiști de frontieră. Serviciul de grăniceri a declarat într-un comunicat că insula a fost „capturată de inamic”, pe baza ultimelor informații primite, și că forțele ruse au cerut celor care apără insula să se predea.

Anterior, în timpul zilei, autoritățile ucrainene anunțaseră că „două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor din Marea Neagră”, fiind cel mai probabil vorba de nave rusești. Trupele ruse au cerut grănicerilor ucraineni să lase armele și să predea, dar aceștia au respins solicitările și și-au apărat pozițiile. Într-o înregistrare care a devenit virală, militarii postului de pază au putut fi auziți cum răspund cu o înjurătură rușilor. „Suntem o o navă de luptă a Rusiei. Vă sugerăm să vă predați, ca să evităm vărsarea de sânge. Altfel, veți fi bombardați. Repet, vă sugerez să vă dezarmați. Ne auziți?”.

„Nava rusă, du-te-n ****”, le-au răspuns ucrainenii.

Insula Șerpilor este o insulă din Marea Neagră, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării datorită lipsei de surse proprii de apă potabilă, situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Trupele ruse continuă să bombardeze Kievul. În Zaporojie, trupele ruse au lansat rachete asupra unității de frontieră Primorsky Posad