Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Ucrainei face apel către…

Președintele Ucrainei face apel către liderii UE și le cere să ajute Ucraina: „În Ucraina se decide soarta Europei”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut joi liderilor europeni să ajute urgent ţara sa care este acum atacată de Rusia, ale cărei forţe au preluat controlul mai multor părţi din sudul ţării.

„Cer liderilor UE să convoace o reuniune de urgență a Consiliului European pentru a fi alături de Ucraina și a opri agresorul. În Ucraina se decide soarta Europei: dacă Putin nu primește o respingere decentă acum, va merge mai departe. (…) Ar trebui adoptate imediat sancțiuni economice și financiare puternice împotriva agresorului, lipsiți de mijloacele de a continua agresiunea: deconectarea de la SWIFT, impunerea unui embargo asupra comerțului cu petrol și gaze, ajutarea armatei cu arme și muniții, sprijinirea operațiunii de menținere a păcii ONU. Poporul nostru moare pentru libertatea Ucrainei și a Europei. Am așteptat mult timp la ușa deschisă. Am întrebat despre apartenența la NATO – nu am auzit un răspuns. Acum avem nevoie de garanții juridice internaționale de securitate, de o perspectivă europeană clară și de acțiuni rapide și concrete”, se arată în mesajul postat de președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina. O explozie puternică a fost raportată în apropierea cazărmii unei brigăzi mecanizate din Odesa, două explozii puternice – la Kiev. De asemenea, explozii au fost raportate și la Kramatorsk, Nikolaev, Berdyansk. 

Consiliul de Securitate al Rusiei a votat luni, 21 februarie, pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, iar liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența celor două regiuni și a trimis trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ca să asigure menținerea păcii. Occidentul a condamnat decizia Rusiei și a declarat că impune sancțiuni. Ucraina a solicitat convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Mai mulți manifestanţi au protestat în mai multe oraşe şi capitale din Europa. În Israel, cetățenii Federației Ruse au dat foc la pașapoarte