Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen

Comisia Europeană a aprobat aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen, la 6 ani după ce statul din Balcani a devenit membru al Uniunii Europene, informează postul Euronews, citat de Mediafax. Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România şi Bulgaria, ţări care, deşi au aderat la Uniunea Europeană cu 6 ani înaintea Croaţiei, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen.

După 4 ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplineşte toate condiţiile pentru a face parte din Schengen. Printre condiţiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaţilor.

„Spaţiul Schengen vine cu libertăţi şi privilegii, dar şi cu mari responsabilităţi”, a spus comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. „Aderarea Croaţiei, a Bulgariei şi României este importantă, date fiind provocările de securitate şi migraţie din ziua de azi”, a adăugat oficialul.

„Pentru Croaţia nu este doar o satisfacţie. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăşi problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula.

Cu toate acestea, nu toţi membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei.

„Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică şi regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spaţiu Schengen funcţional în acest moment. Această decizie este greşită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia.

De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croaţiei la Schengen.

După recomandarea Comisiei Europene, Croaţia va putea intra oficial în Spaţiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.

FOTO: Digi24.ro

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *