Catalonia şi-a proclamat Independenţa. Guvernul Spaniei a dizolvat Guvernul și Parlamentul regiunii

Parlamentul de la Barcelona a aprobat ieri, 27 octombrie, cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri, rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

Drept replică, Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, a anunţat premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizând că au fost luate măsuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste, relatează Mediafax.

Criza a început la 1 octombrie, când liderii Cataloniei au organizat un referendum, care a fost declarat unul ilegal și neconstituțional. Potrivit Guvernului Catalan, la referendum au participat 43% din locuitorii regiunii, iar 90% dintre aceștia au votat pentru independența regiunii.

După ce Catalonia și-a proclamat independența, sute de oameni au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva acestei decizii, informează BBC.

Totodată, Ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcţie a şefului Poliţiei catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenţi ai forţelor de ordine din regiune. Mai mulţi ofiţeri ai Poliţiei din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că îşi menţin angajamentul faţă de constituţie şi că vor menţine ordinea legală în regiune, scrie El Mundo.

De asemenea, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, s-a arătat îngrijorat de această decizie. „Nu aş dori ca mâine UE să fie compusă din 95 de state, dar sunt sigur că UE nu trebuie să se implice în această dezbatere internă a Spaniei”, a opinat Juncker.

La rândul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat că Uniunea Europeană nu recunoaşte independenţa Cataloniei. „Sper că Guvernul Spaniei va prefera forţa argumentelor, dar nu argumentul forţei”, a adăugat Donald Tusk.

În același timp, reprezentanții Ministerului Afacerii Extren și Integrării Europene din R. Moldova au venit cu un mesaj prin care și-au reiterat poziția cu privire la necesitatea respectării principiului suveranității şi integrității teritoriale a Regatului Spaniei. „Ministerul nu recunoaște declararea unilaterală a independenței regiunii catalane și susține eforturile autorităților spaniole de a soluționa criza în conformitate cu Constituția Regatului Spaniei”, susține MAEIE, într-un comunicat de presă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Raluca din Soroca

    Traiasca Catalonia Libera !
    Traiasca Re-Unirea Moldovei de Est
    cu Patria-mama Romania Mare Europeana !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *